Scrisoare de protest fata de dl. Plugaru pentru declaratii rasiste



Scrisoare de protest fata de dl. Plugaru pentru declaratii rasiste

Stimate domnule Anatol Plugaru,

Scrisoare de protest

La data de 24 februarie  2009 juriştii şi persoanele publice Anatol Plugaru şi Mihai Petrache au susţinut o conferinţa de presa, la sediul agenţiei INFOTAG, unde şi-au exprimat poziţia vizavi de necesitatea modificării Constituţiei si alegerii preşedintelui statului. Anatol Plugaru a menţionat, cu referire la actuala conducere, următoarea expresie: „Se creează impresia că domnul Mihai Ghimpu şi partenerii săi politici procedează exact ca ţiganii cu copilul nespălat – decât să îl spele, mai bine fac altul. Asta este situaţia şi cu comisia pentru reforma constituţională”.

Folosirea unor astfel de expresii de către oricare persoană publică aduce o imagine ofensatoare, ce jigneşte si insulta etnia Roma şi întreagă societate progresistă care împărtăşeşte valorile europene de egalitate şi nediscriminare, incluziune şi coeziune în societate. Calificarea menţionată este nu altceva decît încercarea de a se ascunde după o prejudecată incultă, stereotipul moral uzat încă în mileniul trecut. În cele mai multe cazuri astfel de expresii sunt folosite pentru a substitui o discuţie în esenţă despre eşecul unor politici sociale, în special pentru politicile de integrare a Romilor în societate. Atitudinea de superioritate folosită şi atribuită expresiei cu o conotaţie peiorativa “ procedează exact ca ţiganii cu copilul nespălat – decât să îl spele, mai bine fac altul” este intenţionat adresată drept ofensa fata de Dl. Mihai Ghimpu şi Alianţei pentru Integrare Europeana. Anatol Plugaru işi exprimă prejudecatile sale rasiste prezentându-se ca o persoana care nu tolerează romii pentru ca in viziunea acestuia „tiganii” nu se spală sunt oameni murdari!

Stimate dl. Anatol Plugaru, Dvs, în calitate de cetăţean al Republicii Moldova, aveţi experienţa de ex-deputat al Parlamentului Republicii Moldova şi ex-Ministru al Securităţii Naţionale, aţi contribuit la punerea bazelor statalităţii şi Constituţiei Republicii Moldova. Romii din Republica Moldova, fiind cetăţenii şi constituenţii acestei ţări au votat cu discernământ pentru independenţa şi constituirea acestei ţări.

Conform art. 16 p.2 din Constituţia Republicii Moldova, fiecare Rom şi cetăţean acestui stat: “ ...este egal în faţa legii şi a autorităţilor  publice,  fără sa se pună accent pe naţionalitatea sa, originea etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau  origine socială”. Expresiă rasistă menţionată contravine tuturor valorilor şi normelor internaţionale.

Considerăm că Dvs avînd buna intenţie să propuneţi nişte soluţii pentru actuala situaţie, aţi devenit voluntar sau involuntar victima unor prejudecăţi. Sperăm că Dvs totuşi pledaţi pentru o societate unde romii să se bucure de o societate democratică cu o bună guvernare, să se poată angaja la lucru fără discriminare, Romii sa aibă acces egal la serviciile medicale şi sociale de rînd cu ceilalţi cetăţeni.

In acest context, Coaliţia Nediscrminare[2] considera necesar ca Dvs sa vă cereţi scuze public pentru expresia menţionată faţă de comunitatea de Romi in termenii stabiliţi de lege. În caz contrar, Centrul Naţional al Romilor isi rezervă dreptul sa sesizeze Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova, privind declaraţiile rasiste şi discriminatorii precum şi să se adreseze in instanţa de judecata pentru calomniere.

 

Coaliţia Nediscriminare este o uniune benevolă a mai multe asociaţii obşteşti care au drept scop major protecţia şi promovarea drepturilor şi libertăţilor omului. Coaliţia a fost formată datorită problemelor acute în materie de respectare a drepturilor omului în societatea moldovenească, şi astfel are drept scop să contribuie la elaborarea şi aplicarea consecventă a unui cadru legal ne-discriminatoriu în Republica Moldova, precum şi promovarea practicilor pozitive internaţionale corespunzătoare standardelor internaţionale.  

 

Semnatarii

  1. Nicolae RADIŢA, preşedinte - Centrul Naţional al Romilor din Moldova;
  2. Vera ŢURCAN, Dana COTICI - Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, CNTM;
  3. Serghei OSTAF, director executiv - Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului;
  4. Vanu JEREGHI, director executiv - Institutul pentru Drepturile Omului;
  5. Ruslan STANGA, presedinte – Asociaţia Obştească „Ograda Noastră”;
  6. Valeriu NICOLAE, preşedinte – Centrul de Politici pentru Romi şi Minorităţi


[1] Aceasta informatie este preluata si de pe portalul informational Info-Prim-Neo http://www.info-prim.md/?x=22&y=29053, si portalul Privesc EU http://www.privesc.eu minutul 8.40.

[2] Mai multe despre calitia nediscriminare puteti vedea accesing pagina electronica  http://www.nediscriminare.md