Excursie la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală



În luna februarie, Asociaţia  Neoumanist a organizat o excursie la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală pentru un grup de persoane  în etate. Conducerea muzeului oferă cu mult altruism, deja al doilea an vizitarea gratuită a muzeului. Grupul a fost însoţit  şi de voluntara din Olanda, Sarah van der Horn. Toţi au rămas impresionaţi de frumoasele săli de expoziţii ale muzeului. Vizita a fost captivantă, datorită unui ghid profesionist al muzeului, dna Azmanova Nadejda , care se oferă,de asemenea, deja al doilea an ca voluntar, povestind cu însufleţire şi descoperindu-ne cu mult drag şi devotament comorile muzeului.

Astfel de excursii facilitează acumularea de noi cunoştinţe despre plaiul natal şi-i ajută  pe beneficiarii noştri, să se destindă emoţional, uitînd astfel de grijile cotidiene şi de problemele caracteristice vîrstei.

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală — este un muzeu în municipiul Chişinău. A fost creat în octombrie 1889 în baza colecţiei exponaturilor primei expoziţiei agrare din Basarabia. Expoziţia aceasta era sub iniţiativa baronului A. Stuart. La început s-a numit Muzeul agriculturii, apoi Muzeul zoologiei, agriculturii.

Edificiul muzeului a fost construit in 1905 intr-un stil oriental, fiind astfel unica cladire de acest fel din Moldova. Este cunoscut vizitatorilor prin colectiile bogate geologice, paleontologice, zoologice, entomologice, arheologice, etnografice si numismatice. Muzeul si-a pastrat pe parcursul istoriei sale cele doua directii specifice – studierea naturii si culturii Moldovei.
Acum vizitatorii pot vedea printre cele cateva zeci de mii de piese un schelet intreg de Dinoterium Gigantisimus, celebre tezaure arheologice (ex.: tezaurul de la Carbuna), covoare basarabene din sec. al XIX-lea etc.

Autor articol: Tcaci Vladislava, Asisitent social,  Asociaţia pentru Educaţie “Neoumanist”, tel. (0237) 28003,

www.neohumanist.org,

www.neoumanist.wordpress.com