Mandatarea femeilor din zonele rurale



Centrul Național de Studii şi Informare pentru Problemele Femeii "Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD) organizează miercuri, 3 martie, un atelier de lucru cu beneficiarele proiectului ”Mandatarea femeilor din zonele rurale”, realizat de CPD cu suportul organizaţiei OXFAM NOVIB (Olanda).

Proiectul respectiv are ca scop major abilitarea femeilor din zonele rurale, fiind implementat de CPD din anul 2008, în 26 de comunități din raioanele Cimişlia, Căuşeni şi Ştefan-Vodă.

O parte considerabilă dintre activităţile proiectului ”Mandatarea femeilor din zonele rurale” sînt axate pe dezvoltarea calităților de lider ale femeilor, dorindu-se astfel sporirea implicării acestora în viaţa comunităţii. Deoarece proiectul şi-a propus să continue promovarea egalităţii de gen, renunţarea la prejudecăţi şi stereotipuri, valorificînd femeile şi potenţialul lor de a transforma societatea, echipa CPD susţine cu fermitate că femeile trebuie să se facă văzute şi auzite, iar rolul lor în dezvoltarea societăţii şi a comunităţilor în care trăiesc trebuie re-considerat şi valorizat.

În cadrul proiectului au fost create 25 de echipe comunitare în care sînt antrenate peste 170 de femei. Beneficiarele proiectului au participat activ la o serie de instruiri, alternante cu realizarea unor aplicaţii practice, individuale şi de grup, care să asigure o mai bună înţelegere a cunoştinţelor teoretice. De asemenea, beneficiarele au reuşit să consolideze în comunităţile lor parteneriate eficiente cu autorităţile publice locale şi alţi cetăţeni activi, în scopul identificării problemelor majore din sat şi a soluțiilor optime pentru acestea. În prezent, ele demonstrează o bună coeziune de grup, capacități înalte de identificare a problemelor comunitare şi un nivel crescut de activism şi participativitate la nivel local.

Proiectul ”Mandatarea femeilor din zonele rurale” are un impact pozitiv şi durabil asupra comunităților, abilitînd beneficiarele ca ele să devină acea masă critică de femei, care va fi capabilă să influențeze politicile publice locale.

La această etapă, echipele comunitare au finalizat elaborarea cererilor de finanțare pentru realizarea unor iniţiative locale, prin care își propun rezolvarea unei probleme comunitare. Graţie suportului OXFAM NOVIB, CPD are posibilitatea să acorde suport financiar echipelor comunitare şi astfel, să contribuie la soluţionarea problemelor identificate pe parcursul primei etape a proiectului.

Miercuri, 3 martie, în cadrul atelierului de lucru, vor fi anunțate primele echipe comunitare, cărora li se vor oferi granturi mici pentru implementarea iniţiativelor locale. De asemenea, participantele la activitate vor identifica strategii de dezvoltare ulterioară, vor face schimb de bune practici şi vor fi încurajate să creeze o reţea informală la nivelul acestor trei raioane, care să le faciliteze comunicarea şi consolidarea parteneriatelor.

Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” consideră, că printr-un asemenea demers, comunităţile vor asimila principii ale egalităţii şi ale parteneriatului de gen, înţelegînd că prin valorizarea potenţialului cetăţenilor, atît al femeilor, cît şi al bărbaților, se poate asigura o dezvoltare durabilă a comunităţii, accelerîndu-se şi ritmul de realizare a progreselor.

Atelierul se va desfăşura la 3 martie, 2010, cu începere de la ora 9.00, la sediul CPD, strada Armenească 13, Sala Polivalentă.

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la telefoanele: 24-13-93, 23-70-89

Persoane de contact: Galina Precup, Alexei Buzu, Diana Mocanu.