Ce suntem si unde mergem!



Un secol al imprevizibilului si a performantelor ciber-media ,al rapiditatii al diomatici de trecere de la un sistem poate vechi pentru unii dar inca confortabil pentru altii adica cei din lumea a treia care inca nu stiu ce inseamna iesirea din tranzitie si libertatea in adevaratul sens al cuvintului. Se vorbeste tot mai des de democratie si viitorul democratiei , niste termeni straini multora ce nu inteleg ce semnifica cu ce se maninca , cum arata,ce este asta, la ce duce , precum si de unde a aparut. E o era a politicului care joaca rolul central in luarea deciziilor in urma reprezentabilitatii creindu-se astfel un nou tip de abordare numita politica. Acest termen ca forma teoretica este stiinta si practica de guvernare a unui stat si prezinta sfera de acticvitate social-istorica ce insumeaza relatiile,orientarile si manifestarile ce apar intre partidele politice,intre diversele categorii de grupuri sociale, intre natiuni.

Absenteismul la urne, mentalitatea defectuoasa chiar si a majoritatii celor ce isi expun ideile mai mult sau mai putin de bun simt in diferie canale media sau in orce cerc de public larg cu ocazie sau fara ocazie doar cu scopul de a fi auzit si vazut creindu-si mitul marelui politician si marelui aparator a intereselor nationale si promovator a democratiei dar de fapt acesti satrapi cu interese personale de grup sau de “neam” ne-au adus si ne-au mentinut in aceasta nebuloasa in care ne aflam de 20 ani si din care nu vom putea scapa decit daca nu schimbam in primul rind modul nostru de a gindi si de a vedea lucrurile . Moldoveanul niciodata nu va fi multumit – nu face decit sa se dea cu parerea stind in umbra si cel mai des intr-un stil vulgar si asta din simplu motiv ca nu-si poate depasi cunostintele pe care le inmagazineaza acolo undeva, refuzind sa depaseasca sau sa-si completeze lipsurile,modul de a gindi si vedea realitatea ce-l inconjoara traind cu efemerele fantasmogonii ale trecutului(sovietic) care déjà e clasat in dosarele istoriei si numai poate fi intors:piine la 2 copeici, cirnat la 40 ,vodka la 2 ruble si 40 copeici.Un mit care e folosit de unii smecheri inpotriva tuturor regulilor si comportamentului normal de viata unde libertatea sta in capul mesei si nu teroarea si ideologiile inventate de retardatii unor timpuri de raspintie ce sunt preluate si prelucrate , adaptate de aparatcicii de partid la conditiile actuale ceea ce de fapt a si inceput cu anul 2000 in MD la ordinul si jocul unor palavragii si cozi de topor ce au avut si mai au interese meschine chiar poate capitaliste in limitele unei ideologii false comuniste.

Cit am fi de indiferenti nu ne putem abate de la idea ca politica,politicienii sunt de fapt oglinda sufletului nostru , a ceea ce suntem si ce reprezentam NOI. Cel mai des vedem scris : ala e asa ,asta e asa ,au facut asta,au dres asta,fara sa ne gindim,in primul rind,daca NOI suntem in stare sa producem o schimbare !? Dar prin iesiri infirme am facut-o,poate nu in cel mai bun fel dar am facut-o la 5 aprilie apoi la 29 iulie repetat , ceea ce inseamna ceva. Ne stiind pe cine sa votam dar am iesit decisi pe usa, poate nu toti , dar am votat.Atunci ne-am gindit chiar daca eram inveninati de pareri de tot felul care nu ne apartineau, majoritatea din noi s-a gindit la RECE chiar daca in acel moment ne dam seama ca ajungem la o idee noua si chiar poate refuzi sa o vezi cu ochi deschisi si chiar sa accepti, trebuind a depasi limita in limitele orgoliului si propriilor naivitati si interese. Apoi nu ne ramine doar decit sa asteptam si sa vedem rezultatul gindirii si a deciziilor noastre ca alegatori, din pacate, refuzam si acest lucru foarte important, sa-l vedem sa-l recunoastem. REFUZAM A NE ASUMA RESPONSABILITATEA UNEI FAPTE sau DECIZII ca INDIVID atunci cind GRESIM!Asa face si clasa politica speculeaza fiecare greseala a noastra de fapt si de drept lovindu-ne si injosindu-ne cu propria noastra arma: NEPASAREA si LIPSA de SOLIDARITATE!!!

Ar fi atitea de spus la acest subiect, prin care de fapt vreau sa trezesc o mica scintee in sufletul si mintea celui ce citeste, prin puterea in a putea lua decizii ce vi se par cele mai corecte.Fara egoism gindind de fapt la ce va veni dupa fiecare din noi : copiilor nostri, viitorului lor si al nostru tuturor. Un lucru vreau sa mai mentionez si care e necesar ,de fapt , retinut este ca nicioadata nimic nu se poate transforma peste noapte. Ceea ce am trait pina-n prezent nu reprezinta decit continuitatea mentalitatii inca indoctrinate a unui regim diabolic- prin tortura indurate de noi si jocul lor murdar care de fapt, nu a reprezentat stabilitatea pe care ne –o promiteau si schimbare a pe care o asteptam déjà de 20 de ani...


Autor: Roman Cojocaru, Nov 02 2009



Romaniada