Alianța Asociațiilor de Băștinași va implica localnicii și diaspora în dezvoltarea durabilă a comunităților



59 Asociații de băștinași au aderat la Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova (AABM), entitate juridică care urmează a fi înregistrată și va contribui la dezvoltarea durabilă a comunităților, cu implicarea autorităților, diasporei și locuitorilor.

„Pentru Guvernul Republicii Moldova rămâne a fi prioritară stimularea dezvoltării localităților rurale și urbane din Republica Moldova prin atragerea capitalului uman și financiar din diasporă, precum și păstrarea și reanimarea conexiunii dintre cetățenii plecați și localitățile lor de origine. Doar așa putem asigura sporirea gradului de participare și implicare a diasporei în planificarea și dezvoltarea social-economică a localităților și a țării. Un exemplu pozitiv în acest sens este programul guvernamental „DAR 1+3” (Diaspora acasă reușește), care a susținut realizarea a 104 proiecte de infrastructură în localitățile țării. În anul curent, este rezervat un buget de 10 milioane lei pentru programul „DAR 1+3” pentru a crea condiții mai bune acasă”, a menționat Adrian Băluțel, Secretar de Stat al Guvernului Republicii Moldova.

Înființarea Alianței Asociațiilor de Băștinași este o etapă firească de consolidare a celor 160 Asociații de băștinași create și dezvoltate începând cu 2015, cu sprijinul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției. De atunci, Asociațiile de băștinași au demonstrat că sunt entități capabile să contribuie la dezvoltarea locală.

„Elveția este extrem de bucuroasă să fi contribuit la acest rezultat alături de PNUD, Cancelaria de Stat, Autoritățile Publice Locale și fiecare dintre actorii comunitari și din Diasporă. Din 2015, Asociațiile de băștinași au reușit să mobilizeze peste 6 milioane de dolari pentru implementarea a peste 140 de inițiative în localitățile partenere. Privind spre viitor, mizăm pe Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova și membrii săi în continuarea efortului dedicat pentru îmbunătățirea nivelului de trai și guvernarea democratică în Republica Moldova, cu participarea activă a Diasporei și a migranților”, a spus Guido Beltrani, Director al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.


La evenimentul de constituire a AABM au fost votate actele de constituire, au fost aprobate organele de conducere, statutul, precum și strategia de dezvoltare a instituției.

„Alianța Asociațiilor de Băștinași, formată în prezent din 59 de Asociații de băștinași, va uni comunitățile, va promova implicarea diasporei în dezvoltarea locală și va facilita sinergii la nivel național cu instituțiile guvernamentale și neguvernamentale”, a afirmat Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă interimară PNUD Moldova.

În perioada 2015-2022, Moldova a transformat migrația într-o forță motrice pentru dezvoltarea locală cu sprijinul PNUD și al Elveției. Proiectele realizate de Asociații de băștinași, concetățenii din diasporă și localnici au creat condiții mai bune pentru 500.000 de persoane: infrastructură pietonală, management al deșeurilor, aprovizionare cu apă și canalizare, dezvoltare socială și culturală, servicii de turism ș.a.

„Pentru noi, membrii  Asociației de băștinași ”Cu drag pentru Sipoteni” este extrem de important să fim membri ai Alianței Asociațiilor de Băștinași din Moldova. Pe de o parte, ne dorim sprijin și ghidare în creșterea noastră ca instituție și capacități de atragere a fondurilor, dar pe de altă parte, ne dorim să contribuim la valoarea și potența AABM prin tot ce facem în satul Sipoteni. Pe parcursul ultimilor 6 ani am reușit să atragem 12 milioane de lei pentru realizarea a 16 proiecte în comunitatea noastră. Suntem siguri că uniți fiind vom spori reușitele”, spune Vasile Zaharia, director executiv Asociația de băștinași „Cu drag pentru Sipoteni”.

Evenimentul de constituire a întrunit peste 90 de participanți: autorități publice locale și centrale, membri ai Asociațiilor de băștinași și parteneri de dezvoltare.

Cele 59 Asociații de băștinași fondatoare ale AABM  își propun coordonarea actorilor locali în atragerea de fonduri externe, cooperări monetare și non-monetare cu Asociații Diasporale – toate pentru o dezvoltare armonioasă a comunităților țării, în baza valorilor democrației participative.