Pensionarii germani se implica in solutionarea problemelor unei gradinite din Balti



Doi experti ai „Senior Experten Service”, o organizatie pentru colaborare internationala din Germania care reuneste profesionisti pensionati, deruleaza un proiect de asistenta la Gradinita nr.29, care are 36 de discipoli cu deficiente locomotorii, transmite Agentia DECA-press. 

Expertul german Dietrich Anders a comunicat, marti, intr-o conferinta de presa ca pe durata aflarii sale la Balti a identificat necesitatile gradinitei din Balti si suntem dispusi ca o parte din fondurile necesare solutionarii anumitor probleme sa fie gasite in oras. Am calculat ca pentru necesitati imediate, gradinita ar avea nevoie de suma de circa trei mii de euro, a spus Anders, dar ma preocupa si problema colectarii de fonduri pentru reparatia sediului gradinitei. 

Un alt expert german, Raswita Lehman a facut rost deja in Germania de utilaj special care ii ajuta pe copii sa stea in picioare. Acestea urmeaza fie aduse la Balti in timpul apropiat. 

Presedintele „Manageri Club” din Balti, Ion Banari, a spus ca aceasta organizatie, care reuneste oameni de afaceri din localitate, a decis sa deschida un cont pentru acumularea fondurilor ce vor fi directionate pentru necesitatile gradinitei. Am calculat ca pentru proiectele durabile de la institutie, inclusiv pentru construirea unei piscine pentru copii, ar fi necesar pana la un milion de lei, a spus Banari. 

Directoarea gradinitei nr.29, Ludmila Rusinova, a comunicat ca picii se bucura pentru orice gest de caritate din partea comunitatii locale si din afara tarii. „Visul tuturor copiilor nostri este sa se poata deplasa de sine statator si aceasta dorinta poate fi citita in ochii fiecarui dintre cei 36 de copii de la gradinita”, a spus Rusinova. 

„Nu exista o fericire mai mare sa vezi cum discipoli de-ai nostri, care au fost operati, deja fac progrese in ale mersului. In acest sens, vorbesc despre sase copii care au fost operati peste hotare, suportul financiar fiind de circa 60 mii de euro care a fost oferit de „Medici fara frontiere”, a mentionat Ludmila Rusinova. 

In ultimii 17 ani, Senior Experten Service a derulat in Moldova mai bine de 500 de proiecte, inclusiv sociale.

Agentia DECA-press