Comunicat al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova



Breasla jurnalistică este indignată de reacţia dlui Ion Muruianu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie la Scrisoarea deschisă a jurnaliştilor adresată Preşedintelui Parlamentului, Preşedintelui Interimar al Republicii Moldova, dl Mihai Ghimpu.

În mesajul dat publicităţii, dl Muruianu înceracă iarăşi să dea vina pe mass-media învinuind-o că a smuls din context unepţiile rostite în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din data de 13 februarie curent. Or, inepţiile, tot inepţii rămân în oricare context.

Breasla jurnalistică este nedumerită şi de reacţiile unor politicieni (Urechean, Mişin, Stepaniuc) care prin exerciţii verbale regretabile încearcă să muşamalizeze scandalul şi să îl scoată basma curată pe dl Muruianu. Sau trebuie să presupunem că aceşti politiceni au faţă de dl Muruianu careva obligaţii dubioase?

Politicienii, ca şi judecătorii, dacă se respectă şi sunt responsdabili în faţa societăţii trebuie să se alăture demersului formulat de jurnalişti şi să ceară demisia preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie. Fiindcă declaraţiile dlui Muruianu în adresa mass-media sunt incompatibile cu funcţia lui.

Pentru a exprima o dată în plus poziţia fermă a presei, Uniunea Jurnaliştilor cheamă instituţiile de presă, jurnaliştii să picheteze vineri, 19 februarie, între orele 9.00 şi 10.00, Palatul Repunlicii, localul în care Parlamentul se va întruni în şedinţă ordinară.

Biroul Permanent al Uniunii Jurnaliştilor,
Chişinău, 16 februarie 2010