Comunicat de presa privind o sedinta comuna la Primarie in problema maidanezilor



Pe data de 18 februarie, din initiativa aparatorilor animalelor vagabonde, a avut loc o sedinta intre reprezentantii acestora si reprezentanti ai administratiei municipale Chisinau, ai unor structuri subordonate Primariei. Vlad Cotet, viceprimar al capitalei, l-a invitat la sedinta pe Tudor Manev, seful Regiei Autosalubritate, pe seful Necropolei de stat, seful Gradinii zoologice, conducatori ai serviciului veterinar.

In cadrul primei runde s-a discutat despre legislatia ce reglementeaza tratamentul aplicat maidanezilor, practicile de la Necropola de stat, care au socat societatea, posibilitatile de sterilizare a animalelor comunitare, planurile de perspectiva care includ construirea, de urgenta, a unui azil pentru ciinii vagabonzi si posibilitatea de atragere a mijloacelor financiare de peste hotare.

Reprezentantii Asociatiei de aparare a animalelor „ALGA”, avocatul acesteia, alti voluntari, implicati in activitatea de monitorizare a declaratiilor si actiunilor serviciilor administratiei publice municipale au convenit, impreuna cu viceprimarul Vlad Cotet si cu celelalte persoane responsabile asupra pregatirii unui Protocol de cooperare, pentru a stabili un mecanism de conlucrare si pentru a se obtine credibilitate in fata institutiilor din Vest, dispuse sa contribuie la rezolvarea problemei maidanezilor. De asemenea, aparatorii animalelor au solicitat ca reprezentantii partidelor parlamentare, care au consilieri in Consiliul municipal Chisinau si in serviciile Primariei, sa solicite majoritatii din Legislativ adoptarea, de urgenta, in lectura a doua, a Legii cu privire la protectia animalelor si a Legii privind animalele de companie, pregatite de societatea civila si semnate in Parlament de actualul premier Vladimir Filat. Viceprimarul Vlad Cotet s-a angajat sa se ocupe in mod concret de problema maidanezilor si spera sa aiba sprijinul Consiliului Municipal Chisinau in acest efort.

Runda doua a sedintei s-a desfasurat cu participarea Primarului General Dorin Chirtoaca, caruia i-au fost reproduse sumar discutiile si concluziile la care s-a ajuns in schimbul de opinie ce a durat doua ore. Dorin Chirtoaca a declarat ca nu au fost intelese corect declaratiile domniei sale privind prinderea ciinilor vagabonzi si eutanasierea lor, daca, in zece zile, nu sint revendicati de nimeni – afirmatii ce au invocat actiuni irealizabile. El s-a aratat in total dezacord cu actiunile inumane aratate in filmarile video plasate pe Internet si indignat de imaginile socante de tipul unor catei alaptindu-se de la o o mama canina pierita. Chirtoaca s-a angajat ca animalele prinse si duse la necropola, daca va exista o asemenea necesitate la apelurile cetatenilor in cazul ciinilor agresivi sau afectati de rabie, sa fie ingrijite, hranite, sa aiba apa, sa nu fie tratate cu substante chimice.

Aparatorii animalelor spera ca Primarul General va verifica starea de lucruri de la Necropola de stat, al carui director neaga filmarile video, difuzate presei de tinara Elena Varta, prezenta si ea la sedinta de la Primarie, care a invocat ca martori zece persoane la filmarile recente, inclusiv doi ziaristi de la jurnaltv.md, care nu au plasat, insa, reportaje pe site.

Valentina Dudnic, presedintele Asociatiei „Alga”, a cerut ferm necaptarea animalelor neagresive si neafectate de rabie, incetarea omoririi bestiale a ciinilor in Necropola, accesul liber la Necropola si identificarea altor cai, prin implicarea Serviciului Veterinar, in sterilizarea animalelor, asigurarea perioadei postoperatorii si replasarea animalelor in habitat.

Ca rezultat al discutiilor, s-au convenit urmatoarele:

1. Se cauta alte locuri de plasare a animalelor pentru sterilizare decit Necropola de stat.

2. La Necropola vor fi duse si eutanasiate doar animalele identificate univoc drept agresive, afectate de rabie, ciuma.

3. Nu se va cultiva violenta si nu se vor face declaratii ireale referitor la tratamentul animalelor, gen „Regia Autosalubritate prinde toate animalele, treptat, apoi le transmite spre adoptie si sterilizare societatii civile”. Nu poate fi pusa, decit partial, pe seama asociatiilor de protectie, fara finante, povara si misiunea structurilor de stat.

4. Se va pregati crearea unui Serviciu de ecarisaj, ca animalele vagabonde sa nu fie gestionate de Regia Autosalubritate, adica sa nu fie tratate ca si „gunoi”.

5. Se vor depune eforturi comune pentru adoptarea, in lectura a doua, in Parlament a Legilor europene privind protectia animalelor si animalele de companie.

6. Se va construi, in termen cit mai scurt, un azil pentru animalele vagabonde.

7. Se va pregati, pina la sedinta de saptamina viitoare, un proiect de Protocol de cooperare intre asociatiile de protectie a animalelor si Primaria Municipiului Chisinau.

8. Se va institui o linie de comunicare fara piedici intre reprezentantii aparatorilor animalelor si coordonatorii de la Primarie a problemei ciinilor vagabonzi.

S-au convenit si alte aspecte, derivate de la cele expuse aici.

Serviciul de presa al Asociatiei ALGA