Adevarul despre majorarea tarifelor



Adevărul despre majorarea tarifelor

Club de Discuții Economice ASEM

La 13 februarie, a avut loc cea de-a VII-a Ședință a CDE-ului. În cadrul acesteia ne-am propus să discutăm o temă actuală, care ne afectează pe toți, și anume “Adevărul despre majorarea tarifelor”. La acestă sesiune, Vasile Moisei, membru CDE, ne-a pregătit o mică prezentare a problemei în cauză, având ca puncte de reper tabloul macroeconomic, programul lansat de guvernul RM și modificările tarifelor lansate de ANRE.

Potrivit majorărilor de tarife operate de ANRE, populaţia a cărui consum de gaze nu depăşeşte 30 de metri cub va plăti 3,57 lei pentru 1 metru cub de gaze faţă de 3,06 lei plătiți anterior, cei care consumă mai mult de 30 m.c de gaze, vor plăti 3,99 lei faţă de 3,42 lei. Pentru 1kWh de energie electrică consumatorii din raza RED Union Fenosa vor plăti 1,33 lei faţă de 1,10 lei în prezent, iar cei din raza RED Nord şi RED Nord-Vest 1,43 lei faţă de 1,20 lei în prezent. 1 Gcal de energie termică livrată de Termocom va costa 699 lei, faţă de 540,88lei în prezent.

Există multe zvonuri și stipulări vis-a-vis de aceste majorări, de aceea am hotărât că persoana cea mai potrivită care va putea să clarifice situația și să justifice aceste majorări este domnul Victor Parlicov, care de o lună este Directorul General al ANRE. Dumnealui este absolvent al ASEM-ului, facultatea “Relații Economice Internaționale”. Fiind student în anul 5, a început să activeze în calitate de Consultant la Agenţia pentru Restructurarea Întreprinderilor şi Asistenţă (ARIA), care a reprezentat o școală bună pentru formarea sa ca specialist. De asemenea, în această perioadă a oferit servicii de consultanță în managementul operațional. Din anul 2003 până în 2005 a fost manager local de proiect la Scanagri Sweden AB, scopul caruia era de a oferi suport fermierilor moldoveni. În cadrul acestuia a avut rolul de “one man show”, întrucât a îndeplinit toate funcțiile posibile.

S-a implicat și în business, specializându-se pe creșterea cartofilor. S-a ocupat și de traduceri, traininguri. Din februarie 2008 - analist economic, expert în sectorul energetic, şi manager de proiecte în cadrul IDIS „Viitorul”. În prezent gestionează “moștenirea” ANRE. Promite că site-ul, care e acum non-userfriendly, să-l transforme în unul accesibil oricui în timpul cît mai apropiat, pentru a permite postarea informației cu explicarea formulelor de calcul al tarifelor. Dnul Victor va încerca un pic să schimbe abordarea acestei instituţii faţă de procesul de aprobare al tarifelor. Va implementa modelul american de conducere a acesteia. Intenţionează să iniţieze şedinţe publice, înainte de orice schimbare de tarif. Asta va da posibilitate reprezentanţilor consumatorilor să adreseze întrebări furnizorilor, să adreseze întrebări ANRE, iar în  urma acestor discuţii să fie înaintate soluţii care ulterior îi vor mulțumi pe toți cei implicați.

În trecut considera „Creşterea tarifelor la consumul de gaze naturale este un joc politic”, însă acum le consideră justificate. “În trecut am criticat activitatea acestei instituţii. Venind la ANRE sper să am posibilitatea ca unele lucruri care nu-mi plăceau să le schimb. În calitate de expert independent am încercat să compensez vacuumul de comunicare şi de informare al consumatorului de energie, din necesitatea de a proteja interesul public. De acum înainte voi fi numai bucuros dacă în locul meu vor apărea alţi experţi profesionişti. ANRE trebuie să fie o instituţie independentă care gestionează o piaţă. La moment pe segmentul furnizori există organizaţii reprezentative competente, de profesionişti, însă pe segmentul consumatori continuă să există un vacuum.” Atunci avea rolul societății civile, iar acum cel de arbitru. În scopurile de perioadă apropiată subliniază intenția de a face audit la Moldova Gaz, care din păcate, nu s-a mai făcut niciodată.

Vadim Codreanu, membru CDE, s-a interesat despre declarația dnului invitat din 29.09.2009, și anume că dacă vor fi introduse 4 contoare la intrarea în țară, tarifele se vor micșora cu circa 40 %.  Invitatul a răspuns că problema este mult mai delicată, în special datorită situației din Transnistria. Dumnealui crede că cel mai eficient ar fi să se instaleze 3 stații de contoare de gaz pe Nistru. Domnul Parlicov a accentuat că anual, în țară se înregistrează 120 mln de metri cubi - pierderi. În așa fel, în Chișinău, pierderile ar fi de 64000 m.c.  În mod firesc apare întrebarea “Oare am putea fuma pe străzi în așa condiții?”.

Veronica Vragaleva, membru CDE, s-a intersat cum ar fi putut fi soluționată problema cazangeriilor de pe lângă școlile din Bălți, care sunt nevoite să plătească tarife mai mari decât cele plătite de restul. Invitatul a răspuns că ANRE nu se ocupă de protecţia socială, ea stabileşte tarife echilibrând, în măsura optimală, interesele întreprinderilor energetice şi ale consumatorilor. ANRE nu poate stabili un tarif mic numai pentru că lumea nu are de unde plăti. Oamenii trebuie să înţeleagă că dacă un baril de petrol pe piaţa mondială va costa 140 de dolari, valoare la care s-a ajuns anul trecut, atunci evident că tariful la căldură va creşte indiferent de capacitatea de plată a populaţiei.

Natalia Bejan, coordonator al CDE, s-a interesat de unde se ia preveziunea valorii dolarului, de exemplu valoarea de 12,3 MDL pentru 1 USD, știind că cursul valutar joacă un rol esențial în stabilirea tarifelor, dar fiind că contractele cu Gazprom stipulează sumele în USD. Dnul Victor a răspuns că în trecut nu erau repere clare, însă acum se implementează proiectul de acord cu BNM-ul, astfel vor beneficia de media trimestrială a cotației dolarului, ceea ce va face posibilă stabilirea tarifelor trimestriale, ocolind devierile finaciare mari.

Vadim Codreanu a întrebat pe cât de justificate sunt tarifele la petrol. Domnul Parlicov a enunțat ideea că până acum exista un acord de cartel, ceea ce nu permitea dezvolatarea unei concurențe veritabile. Dumnealui a precizat că există un plafon de 10 % al profitabilității acestor întreprinderi. A subliniat faptul că Lukoil operează încă cu prețuri vechi. Veronica Vragaleva a intervenit și a întrebat de ce Bemol beneficiază de anumite facilități. Dnul invitat a răspuns că ei beneficiază de anumite ”înlesniri” preferențiale, iar problema majoră a acestei companii este: problema juridică.

Victor Ciobanu, membru CDE, a vrut să afle care este explicația prețului la energia electrică și dacă există intermediari în această industrie. Dnul Parlicov a spus că se datorează creșterii prețului la Cuciurgan,  pierderilor tehnice (13,2 %), și faptului că Union Fenosa în mare parte, preia energie care este “super scumpă” de la CET-urile din Chișinău, dar nu cea „super ieftină” de la Costești.

Alexandru Cotruță, membru CDE,  s-a interesat de ce nu se creează în Moldova spații de stockare a gazului. Invitatul a răspuns că rezervele noastre sunt minore, avem doar „două căldări la Sud” și nu avem suprafețele și investițiile necesare. Doar la noi există concepția că mai întâi trebuie să economisim, iar apoi să investim. Peste tot în lume, e invers. De asemena, Alexandru a dorit să afle mai multe de perspectiva investițiilor în energie eoliană. Invitatul a răspuns că, din păcate, la noi nu există condiții bune de măsurare a potențialului acesteia.

Și în final, propun spre atenția dvs o glumă făcută de dnul Parlicov în cadrul ședinței. A avut posibilitatea să participe la o conferință, în Macedonia. În acea perioadă se aștepta deschiderea vizelor cetățenilor acesteia către Europa. Pe un zid de acolo a văzut înscripția “Cine pleacă ultimul, stinge lumina”.