Dreptul la vot de la 16 ani (scris de Gicu)




Toate blogurile sunt pline de păreri cu referire la dreptul votului de la 16 ani. Păreri diferite, pro, contra. Bătaie de joc.

Personal nu văd nici o problemă în ceea ce priveşte ideea domnului Ghimpu. La alegerile din 5 aprilie şi respectiv 29 iulie eram încă minor, dar aş fi dat orice să merg la vot, să pun şi eu ştampila în drept cu partidul pe care îl susţineam. Pe 29 iulie eram gata să vin de la Bălţi numai să mi se permită să votez. Eram (şi sunt convins) că un vot poate schimba radical situaţia, dar ... asta e ...
Deşi nu aveam dreptul la vot eram un minor activ în ceea ce priveşte susţinerea partidelor de centru dreapta. Am reuşit să conving multe persoane să facă o alegere corectă la urnele de vot (cel puţin aşa au spus ei).

La alegerile din 5 aprilie chiar şi Eugen a ţinut cont de părerea mea (ce are o importanţă deosebită :D ). La cele din 29 iulie am pus şi un pariu cu Eugen, pe care în mod normal l-am câştigat. :)

La alegerile anticipate din 2009 după cum am spus anterior eram la Bălţi, oraş unde sunt suficienţi comunişti. Dar nici asta nu mă încurca să îmi expun părerea. În ziua anticipatelor aveam un lucru important, unde comunicarea cu oamenii era inevitabilă, şi tot încercam să-i descos dacă au fost sau dacă se vor duce la urnile de vot. Unele persoane de vârsta a II-a, a III-a nici nu aveau de gând să se bucure de acest drept, având o replică de parcă au învaţat-o toţi dis-de-dimineaţă "все хороши, и наши и ваши", iar alţii se duceau (dar mai bine stăteau acasă) cu un PCRM ferm "scris în frunte".

În acel moment mă gândeam, de ce oare aceşti oameni care (n-)au 4 clase terminate îmi decid soarta? Oare nu poate fi considerată asta descriminare? De ce babele care sunt cu un picior în mormânt şi altul pe pământ trebuie să-mi facă viitorul? Ele mâine, poimâine mor, dar mie trebuie să-mi fie frică să ies din casă ... e trist

Nu neg faptul că sunt unii tineri care la 16 ani nu au idee ce e asta politică, dar sunt şi exccepţii, tineri care vor să-şi hotărască ei soarta!!!


Posted: 2010-02-13 04:30:03

Blog | Eugen Luchianiuc