Societatea civilă salută intenţia parlamentului de a ratifica Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi



Societatea civilă salută intenţia parlamentului de a ratifica în anul 2010 Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, semnată de R. Moldova încă în anul 2007. Un comunicat în acest sens a difuzat presei sâmbătă, 13 februarie, Iniţiativa pentru ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, transmite Info-Prim Neo.

Iniţiativa face trimitere la declaraţiile publice din cadrul deschiderii primei sesiuni din anul 2010 a parlamentului privind necesitatea pregătirii pentru ratificare în acest an a Convenţiei ONU, care urmează să fie acompaniată de un plan de acţiuni pentru punerea în aplicare a prevederilor documentului.

Iniţiativa pentru ratificarea Convenţiei ONU consideră că problema integrării sociale a persoanelor cu dizabilităţi necesită un larg şi neintârziat consens politic. Cele peste 170.000 de persoane cu dizabilităţi deja de trei ani sunt ăn aşteptarea unui răspuns privind ratificarea Convenţiei, document semnat de R. Moldova în martie 2007.

Potrivit autorilor documentului, ratificarea Conventiei va deschide pentru R. Moldova posibilitatea de a beneficia de informaţia, experienţele şi cele mai bune practici mondiale în domeniul persoanelor cu nevoi speciale, dar şi de sprijin direct prin iniţierea programelor de suport pentru aceste persoane. Implementarea acesteia, prin implicarea activa a persoanelor cu dizabilităţi, ar duce la creşterea semnificativă a numărului de persoane active economic din ţară.

Circa 6000 de persoane au semnat deja petiţia adresată Parlamentului în sprijinul ratificării Convenţiei si peste 60 de ONG-uri active în domeniu au aderat la acţiunea socială Iniţiativa pentru ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Convenţia ONU este un act juridic internaţional care prevede promovarea, protejarea şi asigurarea exercitării depline şi egale de către toate persoanele cu dizabilităţi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi promovarea respectării demnităţii inerente a acestora.

Iniţiativa pentru ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu disabilităţi este un forum coordonat în cadrul Alianţei Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi care are ţn componenţa sa peste 60 de organizaţii din domeniu şi are drept scop ratificarea şi popularizarea Convenţiei.

 

Info-Prim Neo