Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 100

Necesitatea pregatirii RM pentru a ratifica în 2010 Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati



Joi, 11 februarie 2010, cu ocazia deschiderii primei sesiuni din anul 2010 a Parlamentului, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a subliniat in discursul sau necesitatea pregatirii pentru ratificare in acest an a Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. Domnia sa a mai menţionat că acest lucru va fi acompaniat de un plan de actiuni pentru punerea in aplicare a prevederilor documentului.

Acest lucru este salutabil din partea societatii civile, in special a Initiativei pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, deoarece problema integrării sociale a persoanelor cu dizabilitati din tara noastra necesita un larg si neintirziat consens politic. Cu atit mai mult ca se contureaza o tendinta pozitiva in sustinerea din partea mai multor partide politice, structuri guvernamentale si organizatii internationale a ratificarii Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. Cele peste 170.000 de persoane cu dizabilitati deja de trei ani sunt in asteptarea unui raspuns privind ratificarea Conventiei, document semnat de Republica Moldova in martie 2007.

Ratificarea Conventiei va deschide tarii noastre posibilitatea de a beneficia de informatia, experientele si cele mai bune practici mondiale in domeniul persoanelor cu nevoi speciale, dar si de sprijin direct prin initierea de programe de suport pentru aceste persoane. Implementarea acesteia, prin implicarea activa a persoanelor cu dizabilitati, ar duce la cresterea semnificativa a numarului de persoane active economic din RM.

Circa 6000 de persoane au semnat deja petitia adresată Parlamentului RM în sprijinul ratificării Convenţiei si peste 60 de ONG-uri active in domeniul persoanelor cu dizabilităţi au aderat la actiunea sociala Initiativa pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Convenţia ONU este un act juridic international care prevede promovarea, protejarea si asigurarea exercitarii depline si egale de catre toate persoanele cu dizabilitati a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, precum si de a promova respectarea demnitatii inerente a acestora.

Initiativa pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu disabilitati este un forum coordonat in cadrul Aliantei Organizatiilor pentru Persoane cu Dizabilitati care are in componenta sa peste 60 de organizatii din domeniu si are drept scop ratificarea si popularizarea Conventiei.

 

Ecaterina Golovatii,

Secretarul Initiativei pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati