Valeriu Zubco cere ajutorul societăţii civile în elucidarea evenimentelor din aprilie 2009



Procurorul general Valeriu Zubco solicită ajutorul organizaţiilor nonguvernamentale de drepturile omului în elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor din aprilie 2009. Aceasta a fost una dintre temele dezbătute în cadrul întrunirii de vineri, 12 februarie, la care procurorul general a invitat liderii ONG-urilor din republică, specializate în protecţia drepturilor şi libertăţilor omului, transmite Info-Prim Neo.

„Vreau să găsesc modalitatea de a colabora cu societatea civilă în vederea urgentării examinării cauzelor penale care sunt în procerdură la procuratură şi ţin de tortură şi maltratare, în urma celor întâmplate în luna aprilie”, a spus Valeriu Zubco.

„Cu regret, avem un şir de cauze penale care nu pot fi finalizate nu din vina procurorilor, dar din cauza că nu se prezintă la audieri părţile vătămate care au depus plângeri în legătură cu acte de tortură. Fie că nu se prezintă intenţionat, fie că în spatele lor mai au anumite infracţiuni comise cândva şi au găsit modalitatea să negocieze cu poliţiştii, fie că o fac cu rea voinţă sau sunt indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă”, afirmă procurorul.

Valeriu Zubco vede alt motiv în acţiunile avocaţilor care tergiversează cu rea voinţă instrumenatrea acestor cauze, eventual, împreună cu partea vătămată.

Vanu Jereghi, directorul Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM), s-a arătat nemulţumit de faptul că unii avocaţi nu se prezintă la procedurile de anchetă, considerând că acestea sunt persoanele care ar trebui să fie interesate, în primul rând, de evoluţia lucrurilor. Potrivit lui, IDOM dispune de o bază de date cu circa 700 persoane care au fost maltratate şi până în prezent nu există o altă bază de date, inclusiv organele statului nu pot spune câte persoane au fost reţinute şi câte au fost maltratate.

Mai mulţi reprezentanţi ai ONG-urilor afirmă că procurorii sunt de vină pentru tergiversarea lucrurilor şi fac tot posibilul ca procedura de anchetă să dureze cât mai mult. În această privinţă, procurorul general s-a arătat nemulţumit că nu este informat despre asemenea cazuri şi a îndemnat partenerii de dialog să manifeste mai mult activism în acest sens.

Vlad Gribincea, directorul organizaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, afirmă că există probleme în elucidarea cauzelor penale intentate în urma evenimentelor din aprilie, inclusiv în ceea ce priveşte accesul la unele materiale de începere a urmăririi penale. El apreciază drept straniu şi incacceptabil pentru o societate democratică faptul că unele reţineri în stradă care au avut loc la 8 aprilie nu au fost până acum anchetate. Vlad Gribincea a declarat că organizaţia pe care o reprezintă poate pune la dispoziţia procuraturii mijloace financiare pentru urgentarea testării peste hotare a armelor de foc cu urme de sânge aparţinând brigăzii cu destinaţie specială „Fulger” din care s-a tras în acele zile de aprilie.

 

Info-Prim Neo