Doru Dendiu : Voi pleca de la Chişinău atunci când Republica Moldova va reveni acasă, în familia europeană




Doru Dendiu este primul jurnalist probabil care nu doar a transmis publicului român realităţile din R.Moldova, dar şi le-a trăit, alături de cetăţenii moldoveni. De câţiva ani locuieşte la Chişinău. Aşa cum spune chiar el, nu e simplu. Nu o dată a fost supus presiunilor fostelor autorităţi, reţinut, expulzat chiar de pe teritoriul R.Moldova. A avut curajul să se reîntoarcă, iar acum continuă să informeze din prima sursă românii din dreapta Prutului despre evenimentele de la Chişinău prin intermediul Televiziunii Române.

Când aţi vizitat pentru prima dată Moldova ? Care-au fost primele impresii ?

Am trecut Prutul prima dată la începutul anilor 90. Am stat doar 2 zile şi n-am reuşit să înţeleg prea multe din ceea ce se întâmplă. Din păcate, majoritatea celor pe care i-am avut în preajmă erau vorbitori de rusă. Am remarcat doar sărăcia şi duplicitatea oamenilor.

Aţi ajuns să fiţi reporter TVR în R.Moldova pentru că aşa aţi vrut sau a fost o întâmplare ?

Am revenit la Chişinau, ca observator, în martie 2005. Sunt probabil printre puţinii ziaruşti care au asistat la convorbirile telefonice dintre  liderii de la Chişinău şi Bucureşti în zilele acelea. De atunci a apărut interesul meu pentru situaţia politică şi socială de peste Prut. Am păstrat legătura cu Chişinăul şi încet, încet mi-am dat seama că, într-un fel sau altul, „mămăliga va exploda” şi aici. Aşa am ajuns să transmit corspondenţe din Republica Moldova. Pentru că sunt reporter, iar un reporter vrea să fie acolo unde se întâmplă ceva.

În afară de serviciu, ce vă mai leagă de Moldova, de Chişinău ?

O istorie personală care e parte integrantă a motivelor prezenţei mele aici, dar şi mulţi, mulţi prieteni, persoane care m-au acceptat  dupa ce am început să înţeleg sufletul celor de aici, cu ale lor bune şi rele. Şi nu în ultimul rând faptul că actualul Chişinău a fost, înainte de toate, moşia unui boier răsplătit de Ştefan cel Mare. Ştefan cel Mare, cel care a apărat pământul de peste Prut şi de peste Nistru de toţi cotropitorii, nu acel Ştefan cel Mare confiscat de personaje dubioase moral, care s-au închinat cotropitorilor şi au pângărit memoria Domnitorului ori de câte ori i-au rostit numele.

Aţi fost reţinut nu o dată, în aprilie chiar aţi fost expulzat din R.Moldova. Cum e să fii jurnalist, mai ales jurnalist „străin” în Chişinău ?

Chiar şi acum, după schimbarea puterii, este riscant. Am mai spus: în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak, chiar dacă nu apuci să vezi glonţul, ştii cine l-a tras. În Chişinău, cu sistemul acesta complex de cumătrii şi interese, e dificil să faci o prognoză.

În ultima vreme se scrie tot mai mult despre Moldova în presa din România. Cât de profesionist abordează colegii dumneavoastră de la Bucureşti subiectele din Moldova fără a o fi vizitat măcar o dată ?

Aceasta era o realitate a regimului Voronin. Acum, cel puţin 2 echipe de jurnalişti români sunt în Chişinău. Îşi ajută colegii să deprindă ABC-ul meseriei, trăiesc aici şi inţeleg din ce în ce mai bine specificul societăţii.

Locuiţi de mai mulţi ani în Moldova. Totuşi unde vă consideraţi „acasă”, la Chişinău sau Bucureşti ?

„Acasă” mă simt lângă părinţi, la Constanţa, deşi îi văd foarte rar. Dar, între Bucureşti şi Chisinau, alegerea mea este deja făcută. Am ales eu, m-a ales pământul acesta, nu ştiu. Nici nu vreau să ştiu. Îmi ajunge că mă ţine şi aş vrea să mă hrănească cu mai multe produse crescute în el, nu cu importuri făra gust.

Circulă mai multe zvonuri că aţi fi agent secret trimis cu misiune în RM. Cum reacţionaţi la ele ?

Nu reacţionez. Sunt jurnalist. Tot ce fac se vede pe sticla televizorului. Nu-i nimic secret aici. Faptul că pe unii, politicieni ori ba, îi deranjează, chiar şi acum, că văd şi spun, e altceva. Ca să mă înţelegeţi mai bine – am spus-o, încă din perioada când la butoane era miliţianul Voronin: voi pleca de la Chişinău atunci când Republica Moldova va reveni acasă, în familia europeană. Acasa şi Europa  sunt două cuvinte care încă deranjează la Chişinău.

Revenirea TVR-ului în casele oamenilor din Moldova. Mai credeţi în ea ?

Eu ştiu că TVR este în sufletul oamenilor. Că este sau nu şi în casele lor, rămâne o problemă tehnică, pe alocuri politică. În orice caz e o  problemă care îmi depăşeşte atribuţiile.

Sunteţi mulţumit de schimbările din ultimă vreme în relaţiile moldo-române ?

Sunt mulţumit că am putut să relatez despre evoluţiile şi involuţiile acestor evenimente începând cu vara lui 2007.

Care credeţi că a fost cea mai reuşită investiţie a României în Republica Moldova ?

Recunoaşterea Declaraţiei de Independenţă.

Un mesaj pentru tinerii basarabeni ajunşi la studii în România.

Să se întoarcă acasă după ce îşi termină studiile. Mesajul e valabil şi pentru tinerii cărora nu le place să li se spună că sunt basarabeni. Sper că odată întorşi în ţară, cu sertarele mai bine aşezate în urma studiilor, vor înţelege că nu-i desparte reziduul mental al unei manipulări ordinare, îngrozitoare, la care au fost supuşi şi ei, şi părinţii lor. Republica Moldova va începe să producă pentru locuitorii ei atunci când va înceta să producă ură, minciună şi dezinformare.

Vă mulţumesc,

Oxana GREADCENCO

interviu realizat pentru SpreVest.ro


Posted: 2010-02-07 05:03:30

Blog | JURNAL de observator