Împotriva eutanasierii câinilor vagabonzi



Asociația Obștească pentru Protecția animalelor fără adăpost ”ALGA” se arată nemulțumită de decizia primarului general Dorin Chirtoacă de a eutanasia câinii vagabonzi.

Valentina Dudnic, președintele Asociației a menționat că este categoric împotriva acestei decizii. ”Nu este normal să ai un asemenea comportament față de câini, n-o să fim noi așa nici mai bogați, nici mai fericiți știu au să ucidă toți câini, pentru care plâng, beau pastile, dar nu o să fie o rezolvare așa”, a spus Dudnic.

Prezentă la conferința de presă, organizată, joi, 4 februarie, ex-deputatul Vitalia Pavlicenco a menționat că ”problema este extrem de importantă și trebuie să operăm cu metodele vestice în tratarea animalelor fără adăpost”. De asemenea, Pavlicenco a propus lansarea unei campanii ”un leu pentru câinele tău și evitarea cruzimii a ființelor vii”, calificând-o drept un exemplu condamnabil. Pavlicenco mai crede că dacă ar fi o insistență din partea autorităților municipale ”sigur s-ar găsi bani în UE pentru a rezolva problema câinilor vagabonzi de la noi”.

Valentina Dudnic dorește ca edilul capitalei să aloce bani pentru încă trei veterinari care să se ocupe de sterilizarea animalelor, ”pentru că astfel situația ar fi rezolvată”. Întrebată dacă a propus aceasta primarului, Dudnic a răspuns că primarul deja nici nu o mai primește în audiență.

Directorul azilului de câini din Băcioi, Sergiu Tocan, a propus sterilizarea câinilor și deschiderea de zile pentru ei, ”pentru a putea fi luați la evidență, vaccinați și supravegheați și astfel nu vor prezenta nici un pericol pentru societate”.

Membrii Asociației au făcut mai multe acțiuni pentru a sensibiliza opinia publică și în special a primarului general, astfel au adus la primărie câini morți, piei de câine, filme despre soarta câinilor.

Apelul Asociației vine în contextul deciziei adoptate luni, 1 februarie de către primăria mun. Chișinău în care primarul a dat dispoziția de a fi eutanasiați câinii vagabonzi din municipiu.

SursaPolitik