Primarul capitalei va fi chemat in judecata pentru decizia de eutanasiere a cainilor vagabonzi



Asociaţia Obştească pentru protecţia animalelor fără adăpost „Alga” intenţionează să-l acţioneze în judecată pe primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, pentru decizia de eutanasiere a animalelor care nu-şi vor găsi stăpân timp de 10 zile. Preşedintele Asociaţiei, Valentina Dudnic a declarat pentru Info-Prim Neo că în timpul apropiat va organiza o conferinţă de presă şi alte acţiuni referitoare la decizia autorităţilor municipale, transmite Info-Prim Neo.

Valentina Dudnic a declarat că este profund dezamăgită de decizia primarului Dorin Chirtoacă. „Primăria nu a făcut nimic pentru ca să evite această faptă atât de urâtă şi ruşinoasă pentru ţara noastră. Cuvintele primarului sunt nişte populisme, el nu conştientizează că eutanasierea este un omor. Prin astfel de decizii, primarul a arătat că avem o conducere proastă. Eutanasierea nu este şi nici nu o să existe”, spune Valentina Dudnic.

Potrivit ei, primarul nu are dreptul să i-a o asemenea decizie. „Legea cu privire la protecţia animalelor a trecut prima lectură şi Dorin Chirtoacă nu poate să ia o asemenea decizie”, spune liderul Asociaţiei.

Valentina Dudnic spune că primarul nu are argumente afirmând că sterilizarea nu dă niciun rezultat. „Desigur că primarul o să spună că sterilizarea nu dă niciun rezultat, pentru că nu a încercat vreodată să aloce bani pentru sterilizarea maidanezilor. Noi o să batem clopotele în toate părţile, pentru că această problem nu se rezolvă în felul acesta”, spune ea.

Potrivit Valentinei Dudnic, câinii vagabonzi sunt inofensivi şi nu se aruncă la oameni fără a fi provocaţi. „Câinii absolut nu fac niciun rău, ei sunt blânzi şi liniştiţi, iar copii din ziua de astăzi sunt foarte agresivi, eu nu exclud faptul că acest câine a fost provocat”, spune ea, referindu-se la cazul recent, când un băieţel de 10 ani a fost muşcat de un maidanez.

Valentina Dudnic a mai declarat că va înainta guvernului propunerea de a include în programa şcolară un obiect de sensibilizare privind animalele. „Generaţiile tinere sunt nepăsătoare şi chiar nesimţitoare faţă de animale, iar cu ajutorul acestui obiect copii vor învăţa că animalele sunt suflete vii care au nevoie de grijă şi dragoste.

Potrivit ei, în capitală sunt circa 6 mii câini vagabonzi, pe când datele Regiei Autosalubritate arată că în capitală sunt peste 15 mii.

În cazul în care nu vor fi solicitaţi pe parcurs de 10 zile, cum prevede decizia Consiliului municipal Chişinău din 2001, maidanezii din capitală şi localităţile suburbane urmează a fi supuşi eutanasierii. Decizia aparţine autorităţilor publice din capitală, îngrijorate de pericolul ce vine din partea haitelor de câini sălbătăciţi şi majorării numărului de muşcături de câine. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei serviciilor şi direcţiilor municipale, de luni, 1 februarie, transmite Info-Prim Neo.

Info-Prim Neo