Consiliul Naţional de Participare, unde-i centrul de greutate?



Racial_BirdDe pe Facebook citire şi trimitere la Eugeniu Luchianiuc şi Nicolae Apostu.

Introducere. Departe de mine gândul să învăţ pe cineva despre viaţă şi politici publice, dar pot să învăţ sau să descopăr anumite lucruri comunicând cu alţi oameni. Pentru început vreau să povestesc acelor oameni o istorioară. Atunci când s-a discutat componenţa Consiliului de Participare (CNP) precedent, am insistat că în Reţeaua Socială sunt 404 ONG membre şi, deci, merităm 3 locuri în CNP. În clipa următoare „am făcut cunoştinţă” cu Marian Lupu, care a ripostat că nu contează numărul de persoane ci abilităţile şi profesionalismul lor. Tare m-am mai supărat pe domnul Lupu, Ministrul Economiei de atunci. 

În anii care au urmat, eroii incidentului au învăţat să comunice diplomat unul cu altul, iar CNP în acea formulă a fost un format de discuţii despre SCRES. CNP regizat de Guvernul Comunist nu ar fi avut mai multe rezultate dacă mai era membru un reprezentant în plus de la Reţeaua Socială.

Variaţiuni la temă. CNP nu este ring de luptă între organizaţii şi categorii de vârstă / greutate. Nu ştiu cine a făcut selecţia pentru CNP, dar am sesizat că din lista de candidaturi au fost selectate persoane care să reprezinte un areal vast de expertiză şi organizaţii / reţele. În lista persoanelor selectate revăd nume de oameni cu fapte în spate la capitolele: media, democraţie, anti-corupţie, drepturile omului (inclusiv copii, tineri, femei, persoane în etate), ecologie, sănătate, politici sociale, voluntariat şi consolidarea sectorului ONG, economie, afaceri, agricultură, organizaţii la nivel rural. Văd nume de referinţă în advocacy, lobby, expertiză pe diverse segmente.

Dreptul la replică. Când aveam 24 de ani eram surprinsă că la o distanţă uriaşă de 10 ani (de la vârsta mea) oamenii se cred încă tineri :) Glumesc, dar dacă eu la 34 de ani mă simt prost când experienţa mea în domeniul tineret e depăşită, păi cum se simt acei membri din CNP, care intră în categoria 15 – 29 ani şi lucrează în domeniul tineret, şi pe care Eugeniu Luchianiuc şi Nicolae Apostu nu-i mai văd tineri: Cezar Gavriliuc, CIDDC; Doina Costin, CIJ; Dinu Amaşu, AIS.

Mă bucur că Eugen şi Nicolae îl susţin pe Alexandru Coica de la CNTM (este reţeaua de ONG pentru care am o slăbiciune aparte, şi nu doar pentru că am fost printre fondatori). Mă întristez că susţinerea unui om se face călcând peste demnitatea beneficiarilor Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova şi alţi tineri de ispravă. Cred că există modalităţi de susţinere mai puţin discrinatorii şi cu posibilitatea de a vede pe net realizările tuturor. Personal îi cunosc pe absolut toţi membrii actualului CNP şi organizaţiile de unde vin şi mi se par toţi oameni destoinici, capabili să reprezinte interesele tuturor grupurilor sociale (şi de vârstă). Ca să poţi să lucrezi cu Guvernul trebuie să ştii că există guvern, că există Internet, să faci conexiunea dintre ele şi să cauţi pagina Guvernului R. Moldova. Apoi să demonstrezi că ştii să reprezinţi un grup de oameni în comunicarea cu APC. Nu-mi imaginez cum ar arăta componenţa versus competenţa CNP dacă am încerca să delegăm acolo oameni strict după criteriul de vârstă, naţionalitate, orientare sexuală, grad de disabilitate sau lună de sarcină, dacă am lua procentual câţi au HIV în raport cu statistica pe ţară…

Rugăminte. Posibil că sunt subiectivă şi de aia nu înţeleg supărarea oamenilor. Vă rog să vedeţi lista candidaţilor pentru CNP şi să faceţi propria selectare. Daţi voi nume care credeţi că trebuiau să facă parte din CNP, o mică explicaţie cu privire la criteriile voastre de selecţie va fi binevenită.

Propunere. Odată ce www.privesc.eu şi www.public.tv vor transmite tot ce se va întâmpla la prima şedinţă CNP puteţi nota doleanţele voastre, voi fi deschisă să le aflu şi să le transmit după caz membrilor CNP. Iar dacă ideile voastre ţin de politici de tineret, atunci e perfect – în CNP sunt 4 persoane, LEGAL tinere (e bine spus, Eugen? :) ), sunt sigură că cei 4 vor fi deschişi la comunicarea cu tinerii.

Aici sfârşesc să-mi exercit dreptul la libera exprimare …pentru azi.

Poza are suficiente www ;)


Posted: 2010-02-01 14:58:16

Blog | Senin