Raport: “Pirateria şi drepturile de autor”





Timp de patru luni am relatat în categoria “Piraţi” despre fenomenul pirateriei şi drepturilor de autor. Am descoperit în această perioadă detalii şi statistici îngrijorătoare, cum are loc pirateria, în ce condiţii, cum se manifestă şi cine suportă daunele. Pe de altă parte, şi drepturile de autor sunt puse în pericol. Internetul oferă o diversitate de infirmaţii, libere şi gratuite. Însă unii profită de acest avantaj al mijloacelor de comunicare electronice, reproducând şi exploatând neautorizat produsele purtătoare de astfel de drepturi (de autor).

Este important, după mine, să înţelegem că reproducerea, comercializarea şi distribuirea înregistrărilor sonore sau audiovizuale, softurilor, imaginiilor şi textelor protejate de legea dreptului de autor, fără acordul titularilor de drept, este interzisă de lege sub sancţiunea pedepsei cu închisoarea.

Orice faptă de a pune la dispoziţie public (sub orice formă) o înregistrare sonoră sau audiovizuală, soft, imagine sau text asupra căreia nu se deţin drepturi, reprezintă piraterie. Punerea la dispoziţie este o infracţiune, chiar dacă nu se obţin beneficii materiale, şi este reglementată de Art. 139 indice 8 din Legea 8/1996 modificată şi completată.

Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă atunci când utilizatori individuali folosesc programe de tip DC++, Torrent, etc. şi pun în share fişiere şi directoare din hard-discul calculatorului care conţin şi tipurile de fişiere menţionate mai sus. Astfel, acestea devin disponibile publicului larg care le poate lua direct din calculatorul celui care le pune la dispoziţie.

Atenţie! Cumpărarea legală a unui produs nu dă dreptul punerii la dispoziţie publică. Produsul a fost cumpărat doar cu dreptul de a-l folosi personal sau în cadrul familiei şi cercului de prieteni. Orice altă uzanţă a acestui produs se plăteşte separat.

Pentru mai multe detalii, accesaţi raportul .pdf  “Internetul, dreptul de autor şi piraţii”.

Îndosariat la:piraţi Tagged: drepturi de autor, internet, piraţi

Posted: 2010-01-29 12:31:58

Blog | Eugen Frunza