Colaborare spirituală





Anul 2009 a pus bazele unei frumoase colaborări cu Biblioteca publică raiona lă  „ M. Sadoveanu ”  în special cu dna Maria Surdu-bibliotecar superior. În contextul acestei colaborări au fost organizate 4 expoziţii de carte

„ Enigma pe nume Femeie „ / „ Bătrîneţea nu este o sentinţă „ / „ Iarna în Imagini” şi „ 10 decembrie- Ziua Internaţională a Drepturilor Omului”.  De asemenea biblioteca ne furnizează cărţi, reviste pe diferite tematici pentru ora de lectură a beneficiarilor. În luna noiembrie am fost invitaţi de către bibliotecă la Întălnirea cu scriitorul – Constantin Bobeico. Această colaborare îi bucură şi-i motivează pe beneficiarii noştri să fie mai activi.

Astfel că  vineri, 22 ianuarie 2010, Asociaţia Neoumanist  a găzduit din nou un recital de poezie cu prilejul celor 160 de ani împliniţi de la naşterea poetului M. Eminescu şi deasemenea o expoziţie de carte cu aceeaşi tematică. Dna Maria a prezentat expoziţia şi ne-a introdus în tema dragostei dintre Eminescu şi Veronica Micle. De asemenea am avut-o ca oaspete pe eleva liceului „ I. Vatamanu”, Balan Veronica ce ne-a recitat cu multă profuzime şi pasiune din Eminescu .

Bunicuţele şi buneii noştri şi-au adus şi ei aportul recitînd mai multe poezii  (printre care: „ O, mamă..”, „ Singurătate”, „ Somnoroase păsărele „, ”Din valurile vremii” ş.a. )  atît în română cît şi-n rusă, deoarece operele lui M. Eminescu a fost traduse în 62 de limbi. În acest context voluntara din Olanda, Sarah van der Horn a recitat un fragment din poezia „Glosă” în limba engleză.

Această întîlnire a facilitat comunicarea între generaţii şi ne-a amintit că poezia este o reflectare a sentimentelor şi gîndurilor noastre. Recitalul i-a ajutat pe beneficiarii noştri să mai uite de problemele vîrstei a treia şi să-şi amintească de tinereţea plină de dragoste şi emoţii.

Asociaţia Neoumanist  încurajează şi susţine implicarea comunităţii în activitatea centrelor pentru vîrtsnici, avînd ca obiectiv creşterea responsabilităţii sociale a cetăţenilor oraşului Străşeni. Persoanele în etate aşteaptă din partea noastră atît respect, cît şi dragoste şi atenţie. Să nu uităm că ei reprezintă trecutul nostru, iar fără  să protejăm trecutul  nu vom putea construi viitorul.

Autor articol: Tcaci Vladislava, Asisitent social,  Asociaţia pentru Educaţie “Neoumanist”, tel. (0237) 28003,

www.neohumanist.org,

www.neoumanist.wordpress.com


Posted: 2010-01-29 04:45:54

Neoumanist
Author:neoumanist