“Basarabenii sunt cetăţeni români!”, facebookeri



„Basarabenii sunt cetăţeni români!”, susţin peste o mie de internauţi, utilizatori ai reţelei de socializare Facebook. Grupul omonim este creat şi administrat de jurnalistul Ghenadie Brega. În continuare, preluăm textul publicat de administratorul grupului la secţiunea Informaţii. „Peste 25 de asociaţii din Republica Moldova, România şi din alte ţări ale lumii, inclusiv mii de cetăţeni români care [...]


„Basarabenii sunt cetăţeni români!”, susţin peste o mie de internauţi, utilizatori ai reţelei de socializare Facebook. Grupul omonim este creat şi administrat de jurnalistul Ghenadie Brega.

În continuare, preluăm textul publicat de administratorul grupului la secţiunea Informaţii.

„Peste 25 de asociaţii din Republica Moldova, România şi din alte ţări ale lumii, inclusiv mii de cetăţeni români care susţin necesitatea deblocării şi a fluidizării procesului de redobândire a cetăţeniei române pentru basarabeni şi bucovineni au solicitat autorităţilor de la Bucureşti:

I) Simplificarea şi urgentarea procedurilor prin care cetăţenilor români din Basarabia şi Nordul Bucovinei să le fie recunoscute actele de identitate şi egalitatea în drepturi cu cetăţenii născuţi în România.

II) Recunoaşterea oficială, prin lege, a Românilor ca Români, indiferent de locul de reşedinţă al acestora, de cetăţenie, de stare socială, de dialect sau grai, de sub-nume istoric, ştiinţific, regional sau local, dacă sunt autohtoni sau alohtoni în spaţiul lor de vieţuire comunitară (inclusiv cei din teritoriile cu statut nedefinit, teritoriile plasate sub mandat internaţional şi teritoriile aflate sub control sau ocupaţie străină).

III) Anularea impunerii regimului de vize pentru etnicii români din Ucraina, Serbia şi Macedonia (regim preferenţial de care beneficiază cetăţenii unor state precum: Argentina, Australia, Bolivia, Brazilia, Brunei Darussalam, El Salvador, Guatemala, Honduras, Israel, Statele Unite Mexicane, Nicaragua, Noua Zeelandă, Panama şi Paraguay).

Petiţia o găsiţi AICI.

Despre umilinţele la care sunt supuşi cei care au pierdut cetăţenia română fără acordul lor puteţi vedea AICI”.

Potrivit ediţiei de ieri a cotidianului naţional „Timpul de dimineaţă”, numărul basarabenilor care, în 2009, au obţinut cetăţenia română este 21.999. „Timpul de dimineaţă” precizează că cifra a fost făcută publică de Ministerul Justiţiei de la Bucureşti în ajunul vizitei oficiale în R.M. a preşedintelui României, Traian Băsescu.

HotNews.md


Posted: 2010-01-28 08:38:24

Blog | Ion Uruşciuc