Organizatiile pentru apărarea drepturilor omului au pichetat sediul Consiliului Superior al Magistraturii



Opt organizaţii pentru apărarea şi promovarea drepturilor omului din Moldova susţin că sunt dezamăgite de procesul de examinare a plângerilor depuse împotriva judecătorilor care au examinat chiar în incinta comisariatelor de poliţie dosarele tinerilor reţinuţi după evenimentele violente din aprilie. În semn de protest, aceştia au pichetat astăzi sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

"Ne expimăm îngrijorarea despre tergiversarea dosarelor care sunt examinate de către MAI şi procuratura generală. Suntem îngrijoraţi despre faptul că procurorii, colaboratorii de poliţie nu au fost suspendaţi din funcţii. Din cele 106 plângeri care sunt depuse, au fost intentate mai puţin de 10 dosare penale", a declarat Ion Guzun, expert IDOM.

În acelaşi timp, societatea civilă cere să fie urgentată examinarea dosarelor penale împotriva procurorilor, judecătorilor şi colaboratorilor de poliţie implicaţi în cazurile de tortură din aprilie 2009, referindu-se în special la judecătorul Dorin Popovici despre care s-a spus că a judecat o tânără chiar în incinta Comisariatului General de poliţie. Totodată, aceştia susţin că vor face o declaraţie către preşedintele Consiliului Superior al magistraturii, preşedintele interimar al Moldovei, procurorul general, ministrul Afacerilor Interne, prin care va cere să fie examinate toate cauzele legate de evenimentele din aprilie în care au participat judecătorii, de a efectua o anchetă eficientă şi adecvată a plângerilor parvenite.

"Am încercat să depunem astăzi această declaraţie, însă la momentul depunerii la ora 9 şi 15 minute nu era nimeni la secretariat la Consiliul Superior al Magistraturii. Vom expedia această declaraţie printr-un aviz recomandat", a subliniat Sergiu Ostaf director executiv CREDO.

Ieri, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase a declarat că în calitatea sa de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, va intenta o procedură disciplinară împotriva judecătorului Dorin Popovici, care a admis încălcări grave ale legislaţiei şi, anume, examinarea dosarului în afara procesului de judecată. Totodată, Tanase a mai spus ca va solicita Comisiei parlamentare pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie 2009, sa audieze magistratii care au judecat cauze in incinta comisariatelor de politie pentru a stabili cine exact le-a dat indicatii sa desfasoare procese in comisariate.
Acum două săptămâni, Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să prelungească împuternicirile a doi judecători, pe motiv că au comis abateri similare şi anume, au judecat cauzele în incinta comisariatelor de poliţie.

GALINA MUNTEANU, VITALIE MOISEI PENTRU COTIDIAN

www.tv7.md