Juristii si ONG-uirle bat alarma! Legislatia noastra nu respecta drepturile copiilor



Drepturile copilului sunt sistematic incalcate in Moldova! Copiii sunt supusi violentelor fizice, psihologice si emotionale. Potrivit Organizatiilor neguvernamentale, motivul acestui fenoment este ca legislatia noastra nu este de partea micutilor.

Astazi avocatul parlamentar si reprezentantii ONG-urilor au discutat despre problemele celor mai mici membri ai societatii noastre. Aparatorii drepturilor omului sustin ca multi parinti din Moldova sunt foarte cruzi cu copiii lor, unii lipsindu-i chiar de strictul necesar: de mancare si casa.

Legislatia moldoveneasca nu prevede sanctionarea penala a parintilor pentru astfel de actiuni inumane impotriva propriului copil. Singura pedeapsa de care sunt pasibili, este privarea de drepturile parintesti.

Avocatul parlamentar sustine insa ca si existenta unei modalitati de pedepsire a acestor parinti, nu va solutiona intru totul problema.

Chiar daca impotriva acestor parinti violenti vor fi intentate dosare penale, vina lor va putea fi demonstrată foarte greu. Si asta pentru ca victima, adica micutul, nu are dreptul sa ia cuvantul in judecata.

Pentru 2010 a fost elaborat un plan pentru solutionarea celor mai stringente probleme ale copiilor. Printre prioritati se numara lupta cu discriminarea mucutilor, asigurarea dreptului la invatatura si protectia copiilor din regiunea transnistreana.

KARINA KLIM, VIORICA JURCA, IURIE CUTU, PENTRU COTIDIAN

www.tv7.md