Unirea Principatelor Române din 1859, comemorată la Bălţi



Reuniţi sub tricolor, un grup de cca 30 de tineri chişinăueni, membri ai Grupului de Iniţiativă „Spirit Românesc” (GISR), au desfăşurat azi o campanie de informare şi sensibilizare a locuitorilor oraşului Bălţi cu prilejul împlinirii a 151 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Muntenia. Campania de la Bălţi a constat în organizarea unui [...]


Reuniţi sub tricolor, un grup de cca 30 de tineri chişinăueni, membri ai Grupului de Iniţiativă „Spirit Românesc” (GISR), au desfăşurat azi o campanie de informare şi sensibilizare a locuitorilor oraşului Bălţi cu prilejul împlinirii a 151 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Muntenia.

Campania de la Bălţi a constat în organizarea unui Marş al Unirii de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” spre Piaţa „Vasile Alecsandri” din centrul urbei. Tinerii au depus flori, au recitat poezii şi au intonat melodii patriotice la bustul clasicului literaturii române Vasile Alecsandri, situat în scuarul Teatrului Naţional care îi poartă numele. După mai multe discursuri de evocare a evenimentului, tinerii au încins Hora Unirii în jurul bustului lui Alecsandri, după care şi la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din scuarul Primăriei municipiului Bălţi.

Potrivit unui comunicat, GISR este un  grup apolitic, care promovează valorile naţionale româneşti pe teritoriul românesc de la Est de Prut, desfăşoară acţiuni ce au la bază patriotismul şi implicarea civică. GISR a fost constituit din dorinţa unui grup restrâns de români basarabeni acum mai bine de 6 luni. Printre alte acţiuni ale grupului au fost Comemorarea lui Ion şi Doina Aldea Teodorovici, a lui Gheorghe Ghimpu, organizarea sărbătorii de 1 Decembrie la Chişinău, flash-mob-ul „Viză românească fără 500 de euro” şi Comemorarea Eroilor Revoluţiei Române în faţa Ambasadei României din Chişinău.

Pentru HotNews.md

Dosar

Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România, a participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel unirea celor doua ţări române. Devenit domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterea suzerană şi puterile garante şi apoi pentru desăvârşirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern. // Wikipedia.org


Posted: 2010-01-24 06:01:17

Blog | Ion Uruşciuc