recunoscută la Tiraspol şi la Chişinău nu ?




lentaDe obicei îmi încep ziua cu cititul presei online. Mai întâi siteurile de la Chişinău ( 1, 2, 3, 4, 5 etc.etc :) ), apoi cele de la  Bucureşti, Suceava şi-ntr-un final – de la Tiraspol. Săptămâna trecută am avut o mare surpriză la deschiderea paginii agenţiei de ştiri Lenta de la Tiraspol, aceasta fiind vocea mişcării “Prorîv” din Transnistria. În partea stângă a paginii am remarcat apariţia  unei pagini a site-ului şi în română. Poate nu e nimic senzaţional, dar cel puţin e un fapt curios pentru mine. În timp ce pagina oficială a Moldovei are la varianta în română scris “MD”, o agenţie de ştiri care promovează tot timpul acţiunile pro-ruse a mişcării “Prorîv” vine cu o varianta de “ro”.

În premieră, limba română e recunoscută la Tiraspol (până acum era doar varianta “moldovenească”, până şi copii de-acolo studiază în şcoli limba moldovenească cu grafie chirilică. Iar liceele cu predare în română ştim  noi în ce situaţie sunt) , iar la Chişinău, pe siteurile oficiale – nu .

pagina lentaChiar dacă orientarea articolor de pe acest site va rămâne aceeaşi, măcar vor fi accesibile şi celor care nu cunosc limba rusă.  Pentru că e una să citeşti ce zice Chişinău despre ceea ce se întâmplă în Tiraspol şi alta e să afli asta chiar de ei. Trebuie să cunoască şi cei din România, şi cei din Moldova care nu ştiu rusa ce zace în inima Tiraspolului. Doar un fragment din ultimul articol de pe acest site transnistrian, din discursul preşedintelui mişcării Prorîv :

“Ce e pentru noi, Rusia? Rusia, dacă ne îndepărtăm de aspectele culturale şi istorice, este securitatea noastră. Menţinuţii a păcii din Rusia acum 18 ani stau pe malul Nistrului, pentru ca noi să trăim în pace . Rusia – este ajutorul constant de asistenţă economică. Acesta e un supliment la pensionari, alimente în şcoli. Rusia este – o investiţie în economia noastră. Rusia la nivel internaţional, ne apără întotdeauna interesele noastre. Deacea , vreau să spun – o închinare mare lui Suvorov, tuturor oamenilor vestiţi din Rusia, tuturor cetăţenilor , care au luat pe umerii lor misiunea de a fi avanpost al Rusiei în direcţia sud- vest a geo- politicei. Eu cred că această zi, ar trebui să fie o zi de sărbătoare, cel puţin în oraşul Tiraspol, dar cel mai bine în jurul Transnistriei. Cu sărbătoarea ! Slavă lui Suvorov! Slavă Rusiei! “”

Concluziile şi le trage fiecare. Cert e că apariţia paginii şi în română nu poate decât să bucure.



Posted: 2009-11-25 07:17:41

Blog | JURNAL de observator