7 aprilie – zi de doliu şi demnitate




sergiuAu ieşit în stradă nesiliţi de nimeni. Mulţi şi toţi uniţi de aceleaşi aspiraţii, obosiţi de atâta minciună,  batjocură şi nedreptate. Erau conştienţi că de cei tineri depinde dacă Moldova va mai sta sub papucul comuniştilor încă 4 ani înainte. Doar că statutul de tânăr în Republica Moldova te poate costa prea mult : umilinţă, vânătăi, luni întregi prin spitale, răni care sângerează şi astăzi. Sergiu Creţu este unul din cei peste 700 de tineri care au fost reţinuţi şi agresaţi de către poliţişti. Nici până astăzi persoanele care l-au agresat n-au fost pedepsite, nici măcar chemate în instanţă. Cei care au avut de suferit încă mai spera că noua guvernare de la Chişinău le va face dreptate.

Cum ai aflat despre protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi ce te-a determinat să mergi acolo  să te alături mulţimii ?

Despre protest am auzit de la prieteni şi colegi. Ceea ce m-a determinat de fapt să merg în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost dorinţa de a-mi   exprima dezacordul faţă de fraudele electorale, faţă de cei 8 ani de guvernare comunistă. Nu puteam să nu luăm atitudine faţă de viitorul nostru şi a celor care vor veni dupa noi. Eram conştient că suntem la răscruci de drumuri – “acum ori niciodată”.

Cert e că printre miile de tineri care au protestat paşnic au fost şi provocatori special trimişi acolo.  În acele momente conştientizaţi asta ?

La început nu eram conştient de asta, aveam impresia că toţi cei care au ieşit în Piaţă aveau aceleaşi intenţii ca mine. Pe parcurs însă, am observat că sunt  şi provocatori. De fapt, era imposibil să nu-i observi.

Prin ce se deosebeau aceste persoane infiltrate faţă de ceilalţi ?

Aveau comportament agresiv. Feţele lor erau  acoperita cu fulare  şi şăpci, instigau lumea la violenţă.

sergiu spitalÎn ce condiţii ai fost reţinut ?

Am fost reţinut în seara de 8 aprilie în centrul Chisinaului de către necunoscuţi. Erau in jur de 7-8 persoane  îmbrăcate în civil. M-au băgat cu forţa într-o maşină şi m-au dus la Comisariatul de Poliţie.

Când ai ajuns la comisariat, câţi tineri erau acolo ?

În unitatea de gardă  unde am fost dus iniţial mai erau aproximativ 30 de tineri .

Cum aţi fost  trataţi ?

Ajungând în unitatea de gardă  m-au pus în genunchi cu faţa la perete şi mânile la spate. Au început să mă lovească 10 poliţişti  cu picioarele. După aceea am fost dus într-un birou unde am fost bătut aproape 2 ore cu mânile şi picioarele de poliţişti. Am fost ameninţat şi maltratat atât fizic, cât şi psihic. Am fost supus unor presiuni groaznice, obligat să  recunosc mai multe prostii şi invenţii de care habar n-aveam, mi-au cerut adresa şi numerele de telefoane ale  prietenilor mei.

În cât timp după ce-ai fost agresat ţi s-a acordat ajutorul medical?

Fiind într-o stare foarte gravă, ceream tot timpul ajutor medical. Răspunsul lor era batjocoritor şi cu cât insistam mai mult, cu atât mai tare eram batut.

Fiind arestat, ai încercat să ceri ajutorul unui avocat ? Ce ţi s-a spus ?

Da. Din start am cerut să contactez un avocat şi să-mi contactez şi familia.  Toate răspunsurile ce le-am primit erau negative. Mi se zicea că condiţiile le pun ei acolo şi nu eu . Mi s-a spus că o să am avocat din oficiu când o sa fie şedinţa de judecată.

Cât de grave erau leziunile şi cât timp ai fost internat în spital ?

Am avut fractura spiralata de humerus la mâna stânga. Am avut nevoie de operaţie, mâna mi-a fost prinsă cu o placă de metal de circa 20 cm şi 11 piuliţe. Urmează în decembrie să mai am o operaţie la mâna.

În afară de mână  am avut comoţie cerebrală. În consecinţă am avut tensiune intercraniană foarte ridicată, am început să am pierderi de memorie, de vedere şi probleme foarte mari la rinichi. O lună de zile am fost internat, după care încă 2 luni am stat cu mâna în ghips. Şi acum mai urmez tratament.

Crezi că persoanele care v-au agresat  vor răspunde vreodată penal pentru cele săvârşite ?Cine ar trebui să se ocupe de asta ?

După tot ce s-a petrecut, nu pot să cred că persoanele care se fac vinovate vor raspunde penal. Sper totuşi ca procuratura şi organele de anchetă să îşi facă lucrul aşa cum cere legea.

După momentele de teroare din aprilie, cum ţi se pare să fii cetăţean, mai ales cetăţean activ, în R.Moldova ?

Dupa momentele prin care am trecut acum jumătate de an în urmă, după clipele de groază ce le-am trăit, e foarte greu sa revii la starea normală de mai înainte. E foarte greu sa te reintegrezi în societate.

Alegerile din 29 iulie au adus acea schimbare pe care ai aşteptat- o ?

În mare parte, da. Sper ca această schimbare să aibă continuitate, nu doar la nivel de conducere, dar şi ca mentalitate.

Cum vezi viitorul Moldovei în următorii 10-15 ani ?

Un stat de drept unde legea să fie una pentru toţi, să dispară grupurile de interese. Îmi doresc o Moldova europeană.

interviu realizat pentru SpreVest.Ro


Posted: 2009-12-03 15:38:39

Blog | JURNAL de observator