sindromul NIT




De când sunt acasă tot intru în polemici cu un membru al familiei( nu contează cine) referitor la cazul televiziunii NIT. Vai, au venit democraţii şi fură moldovenilor unicul post de televiziune liber şi independent. Aţi vrut democraţie, bucuraţi-vă de ea! îmi reproşează mie tot timpul, aducându-mi aminte de perioada dinaintea alegerilor din 29 iulie când încercam să-l conving că trebuie să-şi dea votul pentru unul din partidele din AIE.

Îi mai trece din supărare, doar nu mult, până când încep ştirile de seara la nit. Prezentatorul cu voce gravă vorbeşte de pericolul ce s-a năpustit asupra libertăţii de opiniei din Moldova, despre miile de scrisori de susţinere ce sosesc la redacţie, despre cetăţenii din Bălţi ce-au ieşit în stradă pentru cauza NIT. Şi iar încep dezbaterile…Mama a promis că aruncă televizorul în zăpadă dacă nu ne potolim :D

Şi nu e vorba că nu există pluralism de opinie în Moldova. E absurd să zicem că oamenii n-au de unde alege. În orice casă găseşti cel puţin 6 posturi TV ( Prime, nit, Moldova1, 2Plus, ProTv Chişinău, EuTv). Plus la asta, cu doar 80 lei/lună (nu mai mult de 5 euro) orice familie poate beneficia de un pachet ce conţine 35 posturi tv importante (printre care şi posturile româneşti Realitatea TV, National TV, TVR-3, Antena1, Antena2, Antena3, TVR-info şi altele) din partea Televiziunii Digitale focus sat.

Vestea că în 2010 vor apărea noi televiziuni a făcut multe furori. Doar că nu-s sigură că noile posturi vor câştiga telespectatorii care intră în categoria personajului de care povesteam la început articolului. La 20 00 încep ştirile ProTv şi cele NIT. Niciodată, dar niciodată nu l-am văzut pe omul de care vă zic să tragă măcar cu ochiul la ştirile ProTv. Categoria aceasta de oameni ştiu că adevărul suprem îl găseşti acolo, aşa şi-au educat cei de la nit spectatorii. Şi-au făcut-o atât de bine, atât de intelegint, au minţit atât de sincer în ultimii ani, încât sărmanii oameni nici nu mai doresc să vadă, urmărească, citească altceva. Nu vreau să fiu pesimistă, dar sunt cam sceptică că JurnalTv sau PublikaTv ar putea să schimbe ceva în modul de gândire a acestui tip de public. Tare-aş mai vrea să vin acasă şi să văd televizorul deschis la JurnalTv sau ProTv…pe când această minune ?


Posted: 2009-12-29 15:10:08

Blog | JURNAL de observator