De ce sperie internetul?





Desigur, pentru aceasta intrebare exista un singur raspuns – sunt speriati pentru ca nu il folosesc. Si daca nu il folosesc nu au cum sa il inteleaga. Iar din neintelegere reiese balaurul cu cele 7 capete ale lui care sperie copiii cuminti.

Ce ne poate face internetul?

Nu exista neaparat un profil al oamenilor care nu folosesc internetul, dar exista unul al celor care il condamna gasindu-i tot felul de hibe. Principala acuza este aceea de a promova lucruri negative – mediocritatea, ascunderea identitatii, neasumarea responsabilitatii, lenea si inca alte vreo mie de pacate.

Cumva te face sa te simti ca si cum ai apartine perioadei in care se discuta daca persoanele care nu sunt nobile au drept de vot. Acum se discuta daca persoanele care nu sunt cunoscute au dreptul la opinie. Adica persoanele care nu au fost imbratisate de o institutie, bagandu-ni-se pe gat ca idoli la care trebuie sa ne inchinam.

Parerea celor speriati de internet este ca parerea anonimilor nu ar trebui sa ajunga la noi pentru ca suntem slabi de inger, pentru ca nu putem judeca si nu ne putem pazi. Suntem niste victime sigure, asa ca mai bine sa nu mai folosim internetul ca sa nu ne punem in calea balaurului care ne va papa cu totul.

Cine este speriat de internet?

Dupa cele spuse mai sus, raspunsul vine usor: speriat este cel care se considera superior si nu suporta nici sa fie criticat de anonimi, nici sa se considere ca unii anonimi ar putea fi cumva mai buni decat el. In orice privinta.

Adica este cel care ii vede pe ceilalti ca si mase si nu ca individualitati, fiecare cu nenumaratele sale fatete. Marius Tuca in editorialul sau care a ajuns de pomina e unul dintre acesti superiori, dar nu este singurul.

O alta categorie a celor speriati de internet este cea a intelectualilor (alta categorie superioara) care ne atrage atentia ca devenim schizofrenici sau ca ne pierdem valorile sau ca ajungem sa avem numai conversatii sau trairi puerile din cauza lui.

Oare acum jumatate de secol existau discutii similare si despre telefon? Te avertizau ca daca il folosesti te retragi din lumea reala, iti arati doar o fateta si nu mai ai niciodata sansa la o relatie adevarata?

Unii se prind greu cum sa foloseasca noile instrumente, asa ca ar vrea ca toata lumea sa le arunce la gunoi ca sa nu se mai simta exclusi.

Posted in piraţi Tagged: exprimare, internet

Posted: 2010-01-21 07:05:20

Blog | Eugen Frunza