Românii din vecinătatea imediată-Transnistria





Luni 18 ianuarie la Clubul Ţăranului Român din Bucureşti a avut loc vernisajul expoziţiei “Românii din vecinătatea imediată-Transnistria“, organizată de institutul Fraţii Golescu. Expoziţia face parte dintr-o serie dedicată roamânilor din jurul graniţelor, primele doua faze incluzând fotografii din Maramureşul de dincolo de Tisa şi cu Basarabia. Pozele din cadrul expoziţiei sunt realizate de Vasile Şoimaru, autorul albumului fotografic “Românii din jurul României”. Evenimentul a fost deschis de o serie de discursuri a invitaţilor, care au abordat problematica culturii româneşti,  şi ajutorul care trebuie acordat spiritului românesc în aşa zisa “Republică Moldovenească Nistreană”.

În sală s-au regăsit atât studenţii basarabeni veniţi la studii in Bucureşti,cât şi spectatorii cointeresaţi în soarta problematicii Basarabiei, veniţi să admire priveliştile, cu adevărat uimitoare din Transnistria. Prezenţa invitaţilor speciali: ca Eugen Popescu(directorul agenţiei de presă Romanian Global News şi un fervent apărător al românităţii din jurul graniţelor actuale ale României.), Cristian Paunescu(reprezentant BNR), Vlad Pohilă, Ion Iavcev, a istoricului Mircea Dogaru sau a sociologului Dan Dungaciu a demonstrat interesul pentru o colaborare durabilă între statele româneşti.

Transnistria pare a fi încă o insulă bântuită de fantoma sovietică, strategiile de deznaţionalizare  zgârâie pînă acum realităţile acestui teritoriu. Graniţa dusă între Republica Moldova si Transnistria e la fel de absurdă şi iluzorie ca şi cea între România şi Basarabia, aceste teritorii trecute prin tumultul greu al isotriei mai păstrează încă aprinsă flacăra românismului în suflet.

Expoziţia ne-a acordat puţinele şanse de a ne delecta cu peisajele pitoreşti din regiunea transnistreană, deoarece pătrunderea unui etnic român pe acel teritoriu e aproape imposibilă, fiind perceput de autorităţile separatiste drept nişte duşmani incurabili,  de a  comunica cu oameni care simt cu aceeasi ardoare sângele care ne uneşte şi ne menţine credinţa românească în inimi.

Posted in News

Posted: 2010-01-20 09:05:13

Blogul Alinei Sclifos