“Download” sau “fură”?





Probabil toţi au accesat cel puţin o dată “download” sau “descarcă acest fişier”. Sincer, nu mi-am pus niciodată http://crazywinblog.files.wordpress.comîntrebarea de ce n-aş face-o?! Fiindcă la câte fişiere, referate sau cărţi online am descărcat, dacă ar fi să le cumpăr pe fiecare nu mi-ar ajunge bani. Însă toată lumea o face. Moral, acest downloadat nu este altceva decât un furt, fiindcă din moment ce mi-am descărcat de pe net recenzia la cartea “Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate ale omenirii” de Konrad Lorenz şi o prezint profei ca fiind munca mea, atunci clar e nesimţire şi “furt intelectual”.

Conform site-ului http://download.chip.eu/ro/ nu te costă nimic să downloadezi, totul este gratuit şi finanţat din reclamă. “Nu primim niciun ban dacă descărcaţi programul de la noi, aşa că descărcaţi câte programe doriţi”. Observăm că respectivul site încurajează astfel de descărcări, atunci, întrebarea mea este de ce n-aş face-o?!

În comparaţie cu alte site-uri găzduite de americani, aici nu prea merge mecanismul de pe plaiul mioritic. Fiindcă dacă vrei să-ţi descarci ceva, trebuie să vii cu banul.

Un simplu click pe net cu termenii-chie “download gratuit” afişează aproximativ 15.800.000 rezultate. Deci ai de unde alege. Ideea e să nu încurajaţi această formă de piraterie şi nici să vă asumaţi nişte drepturi care nu vă aparţin.

Posted in piraţi Tagged: download gratuit, drepturi de autor, piraţi

Posted: 2010-01-07 11:39:21

Blogul lui Eugen Frunza