„Transparenţa şi participare- temelia bunei guvernări”





Proiectul lansat în luna octombrie 2009 de către organizaţia Teritorială Ştefan Vodă a Mişcării Ecologiste din Moldova cu suportul Ambasada SUA in cadrul Programului de Granturi Mici pentru Sustinerea Intiativelor Democratice ia o amploare tot mai mare.  Scopul principal al proiectului -creşterea rolului societăţii civile din raionul Ştefan Vodă în promovarea principiilor bunei guvernări şi ale participării cetăţenilor la procesul de luare a deciziilor a fost discutat în cadrul şedinţei membrilor grupului de implementare a proiectului cu participarea reprezentanţilor administraţiei publice locale, agenţi economici, ONG-uri ş.a la data de 15 decembrie 2009 în incinta Muzeului Verde. În cadrul şedinţei au fost puse în discuţie  metodele şi procedeele optime ce ţin de implementarea cu succes a proiectului.

Astfel, Tatiana Marin, presedintele OT Stefan Voda a MEM a adus la cunostinta tuturor participantilor Legea transparentei, care sunt institutiile obligate să asigure informarea publicului despre proiectele de decizii elaborate şi punerea la dispoziţia persoanelor solicitante a proiectului de decizie.

Galina Iuras, inspector DGITS Stefan Voda, membrul grupului de implementare a proiectului mai sus nominalizat a pus in discutie activitatile preconizate in proiect, modalitatile de realizare a lor cu succes, etapele si strategiile de implementare a lor.

D-na Aurelia Cebotari, directorul Agenţiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Stefan Voda, reprezentantul echipei de implementare a vorbit despre necesitatea initierii unui Comitet Consultativ Cetatenesc, format din reprezentanti ai societatii civile, administratie publica locala, institutii descentralizate, agenti economici etc. care vor contribui la informarea publicului despre transparenta decizionala si monitorizarea deciziilor locale.

Implementarea cu succes a proiectului depinde de mai mulţi factor şi în primul rînd de responsabilitatea funcţionarilor de a-şi onora obligaţiunile în conformitate cu legislaţia în vigoare, cît şi dorinta comunităţii de a se implica în procesul decizional la nivel de comunitate. Reeşind din aceste considerente ne propunem organizarea numeroaselor activităţi cu deplasarea in localităţile raionului pentru a ne întruni cu diferite categorii de populaţie şi a-i încuraja să facă comentarii, să-şi expună punctul său de vedere la problema pe care o cunosc mai bine fără temeri. Astfel se  oferă autorităţilor publice mai multe posibilităţi din care urmează să fie selectată cea optimă, ţinînd cont de complexitatea proiectului de decizii, interesul publicului larg pentru problema abordată, timpul şi mijloace financiare disponibile.

Aurelia Cibotari

Directorul Agenţiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Stefan Voda,

Reprezentantul echipei de implementare a proiectului


Posted: 2009-12-18 05:30:44

Citeste articolul/Sursa