Miliardarii lumii la sapă de… criză





money_parachuteCriza financiară dă şuturi în fundul miliardarilor lumii: unii sunt împinşi de pe treptele înalte ale ierarhiei mondiale, alţii, pariind pe această criză, îşi umflă „paraşutele” bancare şi urcă în top.

Medaliaţii crizei
În anul 2008 cei mai bogaţi oameni ai lumii au fost desemnaţi nu cei care au câştigat cel mai mult, dar cei care au pierdut cel mai puţin.
Astfel, averea lui Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, a scăzut anul trecut cu numai 18 mld. dolari. Cu toate acestea el a redevenit cel mai bogat om din lume, detronându-l pe investitorul american Warren Buffett. Acesta din urmă a fost cel mai bogat om al planetei potrivit clasamentului de anul trecut, când avea 67 mld. dolari. În prezent este pe poziţia doua şi mai sărac cu 30 mld. dolari.
Mexicanul Carlos Slim, om de afaceri în domeniul telecomunicaţiilor, ocupă locul trei, având o avere estimată la 35 mld. dolari, cu 25 mld. dolari mai puţin decât anul trecut.
Astfel, cei trei top miliardari au pierdut în total 68 mld. dolari în ultimele 12 luni.
Pe de alta parte, sunt şi oameni care au avut de câştigat de pe urma crizei. Printre aceştia este de menţionat şi George Soros. Deşi Soros nu apare printre miliardarii „medaliaţi”, criza se pare că i-a servit ca oportunitate şi nu ca risc.

Miliardarii – specie umană pe cale de dispariţie!?
Numărul miliardarilor a scăzut cu o treime faţă de anul 2008, până la 793. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru după anul 2003. În ţări ca Rusia, China si Turcia miliardarii sunt tot mai mult în proces de dispariţie.
Moscova nu mai este capitala mondială a miliardarilor, cedând locul New-York-ului, care „adăposteşte” 55 dintre aceştia. În acelaşi timp, Rusia – ţara în care în ultimii ani bogaţii creşteau ca ciupercile după ploaie – a înregistrat cel mai mare declin. În fosta republică sovietică regăsim doar 32 de miliardari faţă de 87, cât au fost anul trecut.

 

Redacatare: Daniela Dermengi

Consultarea surselor: Radu Marian


Posted: 2009-03-25 04:53:50

Citeste articolul/Sursa