Cum s-a născut o echipă la Cozia, Romania



getImageMinisterul Tineretului şi Sportului din R. Moldova şi Ministerul Tineretului şi Sportului din România a organizat in perioada 21 – 28 decembrie 2009 un sejur turistic în România (Sinaia, Mănăstirea Cozia, Staţiunea Călimăneşti-Caciulata). Au beneficiat 150 de tineri (sportivi, laureaţi ai diferitor concursuri, membri în aripile partidelor din AIE) şi reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret care-şi aduc aportul la dezvoltarea politicilor de tineret şi care acordă suport la edificarea Ministerului Tineretului şi Sportului din R. Moldova. “Cea mai tare echipa din Cozia” – cu asa motto pozitiv şi un “sac mare de la Moşu”, plin de surprize şi cu adrese ale noilor prieteni am revenit acasă la 28 decembrie.

O săptămână de neuitat, o săptămână plina de provocări pe care ne-au oferit-o Ministerul Tineretului si Sportului în persoana domnului ministru  Ion  Cebanu, care ne-a petrecut la 21 decembrie din Chişinău, urîndu-ne „Drum bun!”. Şi ce bine că ne-a însoţit Antoniţa Fonari, directoarea Centrului de Resurse „Tineri şi Liberi”, care a avut mereu grijă de noi şi buna noastră dispoziţie!

O posibilitate foarte frumoasa de a te cunoaşte, de a cunoaşte pe alţii ca tine. O ocazie deosebită, in ajunul Crăciunului de a merge la munte, de a vizita locuri pitoreşti ce păstrează istoria unui neam.

Un acord de chitară, un zîmbet de voie bună şi autocarul cu destinaţia Cozia s-a avîntat înt-o aventură cu multe aşteptari şi întîmplări de neuitat. Munţii fioroşi şi reci, peisaje de o frumuseţe rară, în care albul pur predomină şi ţin cununa locului oriunde am arunca privirea. Pensiunea Cozia care este sub patronajul Ministerului Tineretului si Sportului din Romania ne-a primit cu braţele larg deschise, cazîndu-ne într-un loc ce avea căldura unei case iubitoare chiar şi cînd …ne era mai frig.

Bucătărie naţională, chelneriţe drăguţe. Mîncare gustoasă şi îndestul ca la mama acasă.Toate se completau şi nu iţi rămînea nimic altceva a zice decît: „Ahh… ce frumaosă e viaţa!”

Pe parcursul celor trei zile am reuşit sa vizităm multe atracţii turistice, etnografice şi naturale. Nu a lipsit nici sania, nici pîrtia şi nici chiar Omul de zăpadă care păzea curtea noastră, şi care seară de seară savura, de rînd cu fetele, melodiile la chitară a lui Talmazan şi  Dmitrii Petrov. Nu au lipsit nici bradul nici Moşul. După cină fiecare „masă” organiza programul de seară care ne aduna din nou împreună, unde făceam cunoştinţă unul cu celălalt, alcătuiam istorioare (cum ar fi istoria caţelului  Roko), jocuri de cunoaştere. Evident am avut şi cîte un amic secret, deci emoţii pozitive zi de zi, seară de seară. De toate am avut parte.

E bine cînd cineva se gîndeşte la tine, e bine cînd cineva ne creează oportunităţi unde putem sa ne manifestam, prin care putem sa creştem, sa conştientizăm unde suntem şi unde trebuie să mergem. E bine cînd cineva e prieten cu Moş Crăciun sau pur si simplu vrea ca noi tinerii de azi sa fim un viitor sănătos al ţării mîine.

A fost  o experienţă frumoasă. Pe care ne-au oferito cei cărora le pasă de noi! Trebuie sa rămînem o echipa, cea mai tare echipă!


Dumitru Talmazan