Undă verde pentru participarea societăţii civile în procesul de planificare strategic



Guvernul a aprobat componenţa nominală a Consiliului Naţional pentru Participare (CNP) din 30 persoane, ce reprezintă comunitatea de afaceri, ONG-urile, centrele analitice independente din R. Moldova, notează Info-Prim Neo.

Potrivit regulamentului, CNP este un organ consultativ, fără statut de persoană juridică, creat pe lângă guvernul R. Moldova în vederea asigurării participării societăţii civile şi sectorului privat la elaborarea, implementarea şi evaluarea politicilor promovate de executiv. Activitatea Consiliului se va axa pe două dimensiuni: participarea la toate etapele procesului de elaborare a politicilor de dezvoltare şi crearea cadrului instituţional de consultare la nivelul autorităţilor publice centrale.

Consiliul va prezenta comentarii şi propuneri pe marginea iniţiativele şi documentelor de politici Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică (CIPS), va informa CIPS despre implicarea părţilor interesate în elaborarea, implementarea şi evaluarea politicilor publice, va prezenta rapoarte anuale la această temă, precum şi despre felul în care funcţionează cadrul instituţional de consultare.

Preşedintele CNP va fi ales pe o perioadă de un an.

Anterior, existau două forme instituţionalizate de consultare a politicilor, promovate de guvern: Consiliul Economic de pe lângă prim –ministru şi Consiliul de Participare în procesul de elaborare, monitorizare şi evaluare a Strategiei Naţionale de Dezvoltare.

Analiza activităţii acestora a scos în evidenţă mai multe similitudini şi dublări ale activităţilor desfăşurate, de aceea s-a decis eficientizarea acestor activităţi prin crearea Consiliului Naţional pentru Participare.

Info-Prim Neo