Tinerii vor un viitor în R. Moldova, însă nu şi-l imaginează



Viitorul tinerilor în R. Moldova, dezbinarea, viciile şi stereotipurile societăţii moldoveneşti, au fost subiecte discutate de participanţii la dezbaterea publică cu genericul „Oare suntem proşti? Despre viitorul nostru”, organizată de Fundaţia „Europa Liberă”, în seara zilei de vineri, 18 decembrie, la Biblioteca municipală „B. P. Haşdeu”, transmite Info-Prim Neo.

Chiril Lucinschi, preşedintele Fundaţiei, a spus că este deja a doua dezbatere publică pe care o organizează, pentru a discuta cu tinerii subiecte actuale, a găsi răspunsuri la unele întrebări şi soluţii la unele situaţii vicioase din societate. „Cred că situaţai din ţara noastră s-a copt deja, noi trebui să discutăm anumite lucruri pentru a merge înainte, iar o soluţie pentru orice ţară este promovarea tineretului”, a menţionat Lucinschi.

„În R. Moldova sunt mulţi oameni geniali, cercetători, deştepţi la nivel de individ, însă la nivel de comunitate moldovenii nu sunt puternici să se prezinte ca o naţiune. Când ne adunăm, nu putem scoate un gând deştept comun”, a opinat Lidia Culicovschi, directorul Bibliotecii municipale „B. P. Haşdeu”.

Afirmaţia a fost susţinută şi de preşedintele Asociaţiei Istoricilor din R. Moldova, Sergiu Musteaţă, care a făcut o comparaţie dintre poporul moldovean şi cel american sau german, popoare care sunt mai individualiste în viaţa privată, dar unite la nivel de naţiune. „Trebuie să depăşim această stare nefastă. Eu nu cred că noi nu ştim cine suntem. Din 1991 avem un stat, suntem cetăţenii lui, dar spiritul cetăţenesc înloc să ne unească, mai mult ne dezbină, pentru că fiecare se indentifică ori român, ori moldovean, ori altcumva, iar politicienii doar folosesc acest subiect”, a declarat Musteaţă.

Prezenţi la dezbateri, mai mulţi tineri care s-au întors recent din SUA, de la muncă sau de la studii, au spus că îşi doresc cel mai mult să rămână acasă, să implementeze aici cunoştinţele şi experinţa pe care le-au acumulat, însă deocamdată nu-şi imaginează cum ar arăta acest viitor.

În cadrul dezbaterilor a fost abordată şi problema calităţii studiilor în R. Moldova. Jurnalistul independent Oleg Krasnov a spus că totul se bazează pe economie. „În 30 de ani noi am făcut doar paşi înapoi. S-a majorat numărul absolvenţilor şi al universităţilor, iar calitatea învăţământului a scăzut. Ne lipsesc programe reale de creştere econmică. Noi trebuie să ne ocupăm de ţara noastră, că nu vor face-o alţii. Da, ajutor din străinătate avem, dar calea complicată o avem de trecut doar noi”, a spus jurnalistul.

„Nu înţeleg o naţiune care nu-şi creşte o rezervă. Tinerii lipsesc în structura de stat”, a spus Lidia Culicovschi, care a accentuat şi prezenţa slabă a tinerilor la vot, ceea ce demonstrează că ei sunt absenţi din punct de vedere politici sau total indiferenţi.

L afinele discuţiei, Chiril Lucinschi a fost de părere că R. Moldova este gata pentru reforme, dar se va va putea reforma atunci când schimbările vor veni de jos în sus şi nu invers.

Info-Prim Neo