Declaraţie cu privire la participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor



Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova reiterează importanţa dezvoltării şi implementării mecanismelor de participare a tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local şi naţional.

Aceste mecanisme trebuie realizate de către autorităţile publice centrale şi locale în strânsă colaborare cu asociaţiile obşteşti de tineret.

Conform Biroului Naţional de Statistică, în anul 2008 aproximativ 27% din populaţia Republicii Moldova sunt tineri, iar 55,3% din aceştia sunt din mediul rural. Administraţia Publică Locală nu dispune de resursele financiare şi umane necesare pentru implementarea politicilor de tineret.

Atât la nivel naţional cât şi local, mecanismele şi formele democratice de participare a tinerilor în definirea, realizarea şi evaluarea politicilor de tineret nu sunt pe larg promovate şi implementate corespunzător actelor normative şi practicilor europene.

Totodată, autorităţile publice nu au manifestat suficientă deschidere către asociaţiile obşteşti de tineret drept parteneri competenţi, reprezentativi şi durabili în toate procesele ce vizează politicile de tineret din Republica Moldova. În consecinţă, tinerii sunt expuşi problemelor de migraţie, şomaj, accesului limitat la informaţii şi servicii şi manifestă o participare slabă în toate procesele democratice.

În acest context, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova cere:

  • Ministerului Tineretului şi Sportului să pună în aplicare la nivel naţional mecanismul de comanagement prin care asociaţiile obşteşti şi reprezentanţii administraţiei publice central sunt în egală măsură parte a procesului de luare a deciziilor;
  • Administraţiei Publice Locale să implementeze acelaşi mecanism de co-management la nivel local;
  • Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, în strânsă colaborare cu sectorul asociativ de tineret: a) să ajusteze legislaţia în domeniul tineretului la necesităţile tinerilor în conformitate cu standardele europene, b) să aducă în concordanţă toate actele normative în domeniul tineretului;
  • Guvernului să acorde susţinerea necesară şi să aloce resursele financiare adecvate în implementarea eficientă a politicilor de tineret.

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, platformă naţională a 44 de asociaţii obşteşti de tineret, îşi exprimă încrederea că autorităţile publice centrale şi locale se vor angaja responsabil în realizarea politicilor de tineret şi mecanismelor de participare a tinerilor în procesul de luare a deciziilor. Suntem convinşi că prin eforturi comune vom contribui la creşterea motivaţiei şi participării tinerilor drept cetăţeni activi ai societăţii.