Zece lei şi un plus de îngăduinţă pentru copii cu sindromul Down



42afb82aÎn perioada 15 decembrie – 15 ianuarie, compania Image Partner în parteneriat cu IPNA „Teleradio-Moldova” va colecta Fonduri pentru ajutorarea copiilor cu sindromul Down, transmite Info-Prim Neo.

Campania socială „Aprinde speranţa în ochii copiilor” doreşte să capete acoperire naţională. Drept mijloc de colectare a fost aleasă producerea unui set de materiale promoţionale cu Ian Raiburg, Natalia Boboc, Tatiana Spînu, MC Guţă şi Mariana Mihăilă, interpreţi şi vedete TV, ale căror poze apar pe 25 mii de calendare.

Petru Guţanu, director Image Partner, a spus în cadrul unei conferinţe de presă de lansare a campaniei, că acţiunile pe care le vor desfăşura au toată susţinerea Ministerului Culturii. „Vom participa la multe dintre concertele care vor avea loc sub egida ministerului, a spus Petru Guţanu, prima acţiune de acest fel fiind concertul de mâine susţinut de Gheorghe Zamfir la Palatul Naţional”. Directorul companiei PR a declarat că de fiecare dată vor fi prezenţi cu 5 crăciuniţe care vor propune publicului calendare cu imaginea interpreţilor încadraţi în campanie. Costul unui asemenea calendar este de 10 lei.

Pe parcursul întregii campanii se planifică colectarea a circa 75 mii lei, deşi la o angajare mai activă a cetăţenilor, suma ar putea ajunge pînă la 125 mii lei.

Svetlana Jucova, reprezentant ARIS Down, singura organizaţie non-guvernamentală preocupată de sprijinirea familiilor care au în componenţă persoane cu sindromul Down, a declarat că în prezent starea de lucruri la Centrul de zi „Miracol” unde se întrunesc copii cu o asemenea maladie este una extrem de proastă.

„Automobilul cu care sunt transportaţi copiii la Centru şi la domiciliu este defectat de mai mult timp. Pentru că nu avem unitate remunerată de şofer, lucrul acesta îl face preşedintele centrului Ecaterina Gaidarji. Am avea nevoie de un psiholog, de un terapeut, de un logoped, dar nu avem mijloace pentru a remunera aceşti specialişti.”

Pentru ca să funcţioneze normal, Centrul „Miracol” are nevoie de un buget anual de peste 200 mii lei.

Organizatorii Campaniei sociale doresc ca din fondurile acumulate să fie reparat automobilul instituţiei, să fie procurată o parte din motorina necesară, să fie cumpărate materiale didactice şi materiale pentru atelier, să fie organizată punerea în serviciu a cantinei.

În republică sunt înregistrate 647 persoane afectate de sindromul Down, notează Info-Prim Neo .