Patru deţinuţi au renunţat la greva foamei, după ce au primit asistenţă de la LADOM



În urma asistenţei acordate de LADOM , 4 deţinuţi de la penitenciarul nr.16 din localitatea Pruncul, au renunţat la greva foamei. Motivele intrării în greva foameni sunt  dezacordul cu sentinţa judecătorească şi dorinţa de a fi transferaţi la un alt penitenciar. De altfel, acestea sunt motivele cel mai des invocate de condamnaţi  atunci cand manifesta nesupunere fata de regimul din penitenciare. Experţii LADOM vor purta discutii cu responsabilii de la Departamentul Instituţii Penitenciare pentru a depăşi problemele apărute în limita legalităţii. În prezent, LADOM a înaintat demersuri la DIP pentru a solutiona solicitarile celor 4 deţinuţi în limitele cadrului legal şi cu respectarea drepturilor acestora.. Asistenţa oferită a contribuit la înţelegerea problemelor acestor deţinuţi şi la mobilizarea eforturilor angajaţilor penitenciarului în soluţionarea problemelor care pot fi rezolvate în penitenciar.

LADOM urmăreşte cu atenţie problemele cu care se confruntă deţinuţii, începînd cu februarie 2007, cînd a fost înfiinţat Centrul de asistenţă juridică pentru deţinuţi (CAJD).

Acesta este un program implementat cu suportul financiar al Civil Rights Defenders din Suedia. Programul urmăreşte  facilitarea accesului la justiţie a persoanelor aflate în detenţie,  familiarizarea deţinuţilor cu drepturile şi căile legale de apel, sensibilizarea opiniei publice la nivel naţional şi internaţional referitor la situaţia deţinuţilor în Republica Moldova.

CAJD poate fi sesizat de orice persoană care se află în detenţie sau de rudele acesteia, prin intermediul unei petiţii. Totodată, specialiştii de la CAJD  oferă consultanţă juridică atît în scris, cît şi oral şi anume:1. Consultanţă la distanţă (răspunsuri la adresările deţinuţilor şi ale rudelor acestora).2. Asistenţă juridică acordată rudelor deţinuţilor.3. Consultanţă juridică în instituţiile penitenciare.

Juriştii care activează în cadrul centrului pot examina cazurile ce ţin de: a) dreptul penal şi procedura penală (tortura, tratamentul inuman, condiţiile de detenţie conform standardelor minime existente, procedura apelului, drepturile deţinuţilor, termenele de examinare);b) dreptul locativ (privatizarea ilegală);c) dreptul familiei (procedura divorţului, decăderea din drepturile părinteşti);d) dreptul civil (repararea prejudiciului material);e) protecţia socială (plata pensiei de invaliditate, pensiei pentru limită de vîrstă).

În linii generale, consultaţiile constau  din următorii paşi: analiza documentelor prezentate (petiţia, scrisorile şi anexele); întîlnirea cu deţinutul şi intervievarea acestuia; clarificarea căilor de rezolvare a cazului  şi analiza consecinţelor; acordarea consultaţiei în luarea unei decizii şi realizarea strategică a deciziei luate de către deţinut. Petiţia  se examinează în termene rezonabile. În cazul întocmirii unor adresări către Procuratură, Comitetul pentru Plîngeri sau Comisia parlamentară de resort, deţinutul este  informat printr-o copie a adresării care îi va fi remisă în mod personal.

 

Persoana de contact: Rima Placinta -Condratchi
E-mail:rplacinta@yahoo.com
Tel:(+373-22) 280512, 069569999