De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului , deţinuţii au fost familiarizaţi cu drepturile lor



Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, angajaţii instituţiilor penitenciare în colaborare cu Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) au informat deţinuţii despre drepturile lor. Experţii le-au adus la cunoştinţă persoanelor aflate în detenţie, prevederile Convenţiei  pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, precum si alte prevederi naţionale şi internaţionale ce ţin de accesul condamnaţilor la informaţie şi la justiţie.

Acţiunea menţionată se înscrie în  şirul altor acţivităţi pe care LADOM-ul le desfăşoară în cadrul programului “Centrul de Asistenţă Juridică pentru Deţinuţi”, proiect care derulează din anul 2007. Acesta este un program implementat cu suportul financiar al Civil Rights Defenders din Suedia.. Programul urmăreşte sporirea  facilitarea accesului la justiţie a persoanelor aflate în detenţie,  familiarizarea deţinuţilor cu drepturile şi căile legale de apel,  sensibilizarea opiniei publice la nivel naţional şi internaţional referitor la situaţia deţinuţilor în Republica Moldova. Poate sesiza Centrul de Asistenţă Juridică pentru Deţinuţi orice persoană care se află în detenţie sau rudele acesteia prin intermediul unei petiţii sau prin adresări directe la LADOM. Centrul de Asistenţă Juridică pentru

Deţinuţi oferă consultanţă juridică gratis atît în scris cît şi verbal şi anume:

  1. Consultanţa la distanţă (răspunsuri la petiţiile, scrisorile deţinuţilor şi a rudelor acestora);
  2. Asistenţă juridică rudelor deţinuţilor;
  3. Consultanţă juridică în instituţiile penitenciare.

Juriştii care activează în cadrul Centrului examinează cazurile ce ţin de: dreptul penal şi procedura penală (tortura, tratamentul inuman, condiţiile de detenţie conform standardelor minime existente, procedura apelului, drepturile deţinuţilor, termenii de examinare); dreptul locativ (privatizarea ilegală); dreptul familiei (precedura divorţului, decăderea din drepturile părinteşti); dreptul civil (plata pagubei materiale); protecţia socială (plata pensiei de invaliditate, plata pensiei pentru limită de vîrstă).

Persoana de contact: Rima Placinta -Condratchi
E-mail:rplacinta@yahoo.com
Tel:(+373-22) 280512; 069569999

Articol adaugat de: Rima Placinta