Societatea civilă nu acceptă excluderea recuperării daunelor morale în caz de lezare a onoarei



Comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, cercetare, sport şi mass-media a decis suspendarea examinării Proiectului de lege cu privire la modificarea art. 16 din Codul civil privind prejudiciul moral, înaintat de fostul preşedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin. Comisia de profil ar putea înainta Parlamentului un alt proiect legislativ, de alternativă, elaborat de societatea civilă, a comunicat pentru Info-Prim Neo preşedintele comisiei parlamentare, Corina Fusu.

Ea susţine opinia societăţii civile potrivit căreia proiectul înaintat de ex-preşedintele Voronin contravine unor standarde internaţionale în domeniul drepturilor omului.

În cadrul şedinţei comisiei de profil de săptămâna trecută, membrii acesteia şi reprezentanţi ai societăţii civile au examinat iniţiativa legislativă înaintată încă la 12 iunie 2008, de către Vladimir Voronin, dar şi un proiect de alternativă cu privire la libertatea de exprimare, elaborat de Centru pentru Jurnalism Independent (CJI) şi susţinut de un şir de organizaţii neguvernamentale din domeniul mass-media.

Primul proiect prevede eliminarea recuperării daunelor morale pentru lezarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale, aspect cu care experţi în legislaţia mass-media nu sunt de acord. Totodată, aceştia spun că proiectul privind libertatea de exprimare, iniţiat de societatea civilă, este mai aproape de standardele naţionale şi internaţionale.

„Chestiunea cu prejudiciul moral este una complicată. Experţii propun să nu ne grăbim. Nu putem lua nişte decizii, să adoptăm nişte legi, fără a le discuta cu societatea civilă şi cu experţii”, a menţionat Corina Fusu.

Corina Fusu a dat de înţeles că prevederile privind prejudiciul moral vor fi incluse în proiectul privind libertatea de exprimare, care are mai multe şanse să fie dezbătut în Parlament.

Solicitat de Info-Prim Neo, expertul-jurist Eugeniu Rîbca, a fost de părere că proiectul de lege înaintat de Vladimir Voronin, este în contradicţie cu prevederile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, care prevede un echilibru între libertatea de exprimare şi dreptul persoanei la viaţă privată, care include onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională.

Astfel, participând la şedinţa comisiei de profil, Eugeniu Rîbca a propus să fie examinat şi proiectul societăţii civile, ca mai apoi să se elaboreze o iniţiativă legislativă mai echilibrată.

„Personal, sunt dispus să cred că proiectul de lege, înaintat de fostul preşedinte, înseamnă o tentativă de a repeta experienţa pe care a avut-o R. Moldova mai devreme, atunci când a fost eliminat articolul 170 din Codul penal privind infracţiunea de calomnie”, a opinat expertul.

Eugeniu Rîbca susţine că trebuie să existe un echilibru între dreptul la libertatea de exprimare şi cel la viaţa privată.

„Proiectul Voronin, de fapt, reprezintă o altă extremă în raport cu situaţia actuală, când judecătoriile continuă să stabilească sume exorbitante în calitate de daune morale”, a conchis expertul.

 

Info-Prim Neo