Sergiu Ostaf: "Comitetul contra torturii al ONU ne îndeamnă să trecem la fapte"



8183Comitetul contra torturii al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) recomandă R. Moldova să treacă la fapte, atunci când vorbeşte despre ameliorarea lucrurilor privind supunerea torturii şi tratamentelor inumane, transmite Info-Prim Neo.

Recomandările au fost făcute urmare a dezbaterilor din cadrul celei de-a 43-a sesiuni a Comitetului contra torturii al ONU, unde a fost audiată situaţia în domeniu în R. Moldova în perioada anilor 2003-2009. Experţii au examinat un raport al autorităţilor R. Moldova, iar rapoarte de alternativă au prezentat organizaţiile specializate pentru promovarea drepturilor omului. Este vorba despre Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), Centrul Naţional al Romilor (CNR) şi Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”.

„Comitetul contra torturii a remarcat atitudinea constructivă şi responsabilă a delegaţiei Moldovei, a regretat unele incoerenţe, ne-a îndemnat să trecem la fapte”, a spus Sergiu Ostaf, directorul executiv al CreDO în cadrul unei conferinţe la Agenţia de presă „Info-Prim Neo”, luni, 30 noiembrie.

Referindu-se la principalele recomandări ale comitetului ONU, Sergiu Ostaf a remarcat constatarea ONU cu privire la condiţiile de detenţie a persoanelor, dificultatea accesului la avocat şi la medic al acestora, calitatea anchetei, cercetarea conform legii a colaboratorilor care aplică tortura, dar şi oferirea compensaţiilor de către stat victimelor torturii.

Ion Guzun, jurist la IDOM, a specificat că îngrijorarea comitetului ONU ţine şi de funcţionarea sistemului judecătoresc, în special, în urma evenimentelor din aprilie, astfel încât urmează să se ţină cont de principiile de bază ale ONU cu privire la independenţa justiţiei. „După părerea mea, această observaţie este foarte dură”, a subliniat juristul.

Ion Guzun a mai vorbit şi despre disproporţionalitatea numărului de dosare penale, specificate în raportul autorităţilor şi cel al reprezentanţilor societăţii civile. „În urma evenimentelor din aprilie doar peste 30 de dosare au fost înaintate în instanţa de judecată. IDOM deţine o bază de date precum că peste 700 de cazuri sunt documentate”, a mai spus juristul.

Nicoale Rădiţă, preşedintele CNR, a spus că o altă recomandare pentru stat indică asupra necesităţii de a oferi acces în locurile de detenţie a membrilor Mecanismului naţional de prevenire a torturii, existent în R. Moldova.

Reprezentanţii societăţii civile au mai spus că în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Comitetului ONU, experţii au menţionat că sunt decepţionaţi de regresele înregistrate în R. Moldova, în pofida stabilităţii politice şi a creşterii anuale a PIB-ului în perioada anilor 2003-2009.

Comitetul contra torturii al ONU va face o reevaluare a situaţiei în R. Moldova la acest capitol în luna noiembrie a anului 2010, iar în 2011 R. Moldova va fi supusă unei evaluări generale la capitolul drepturilor omului.

Info-Prim Neo