Societatea civilă se plânge de marginalizare în Comisia parlamentară de anchetă



„Participarea societăţii civile la lucrările Comisiei pentru elucidarea evenimentelor din aprilie este efemeră. Membrii societăţii civile nu au un statut clar în comisia de profil”, spune Sergiu Ostaf, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO). Luni, 30 noiembrie, organizaţiile neguvernamentale din R. Moldova au făcut publică poziţia într-o scrisoare, transmite Info-Prim Neo.

Organizaţiile semnatare a scrisorii au elaborat 7 principii de care trebuie să se conducă membrii comisiei date, principiul prioritar fiind stabilirea adevărului.

Totodată, reprezentanţii societăţii civile se declară nemulţumiţi că atât fosta guvernare, cât şi actuala, au vorbit despre importanţa participării reale a societăţii civile în elucidarea cauzelor care au generat violenţele din luna aprilie curent, însă la modul practic nu au respectat promisiunile.

Sergiu Ostaf spune că a fost invitat la una din şedinţele comisiei să prezinte informaţii pentru că au monitorizat diverse cazuri din acea perioadă, dar este de părere că participarea societăţii civile este declarativă. „Noi putem prezenta informaţii, dar nu avem suficiente drepturi pentru a pune întrebări, pentru a participa la discuţii. Eu aş spune că uneori reprezentanţii societăţii civile au o legitimitate mai mare decât actorii politici care au fost printre evenimentele respective şi uneori au poziţii părtinitoare”, explică Sergiu Ostaf.

Întrebat care este poziţia societăţii civile, atunci când comisia de profil s-a împărţit în două tabere şi fiecare dintre ele insistă să fie anchetate consecinţele sau premisele acţiunilor de protest, Sergiu Ostaf a spus că este important să fie anchetate întrunirile publice din 6 şi 7 aprilie şi cele ulterioare, dar şi acţiunile poliţiei în asigurarea ordinii publice.

„Este important să analizăm şi cum au funcţionat instituţiile democratice în R. Moldova, cum a acţionat mass-media publică şi cea privată, cum au acţionat partidele politice, în ce măsură exponenţii acestora poartă o responsabilitate publică pentru acţiunile sale – au încercat ei să negocieze, să calmeze spiritele negative sau au contribuit la aprofundarea dificultăţilor?”, a mai opinat directorul executiv al CReDO.

 

Info-Prim Neo