1600 de lumânări în comemorarea victimelor violenţei



81601600 de lumânări au fost aprinse şi unite într-un slogan „Nu Violenţei” întru comemorarea victimelor violenţei. Acţiunea a avut loc miercuri seara, 25 noiembrie, în Scuarul Europei din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” al capitalei şi a făcut parte din activităţile Campaniei „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen”, transmite Info-Prim Neo.

Al 19-lea an consecutiv organizatorii acţiunii îşi prop ca prin intermediul acestei campanii să sensibilizeze opinia publica asupra fenomenului violenţei în bază de gen. Organizatorii acţiunii au fost Amnesty International Moldova, Centrul Internaţional LaStrada, HomoDiversus Pro şi Winrock Moldova.

Mihaela Copoţ, director executiv „HomoDiversus Pro” spune că scopul primordial este de a stimula publicul, statul să coopereze în combaterea fenomenului de violenţă. „Am preconizat să aprindem 1600 de lumânări, pentru ca oamenii din Moldova să conştientizeze faptul că violenţa în familie există şi este un fenomen care poate fi stopat. Credem că în urma acestor evenimente se va schimba ceva în ţara noastră. Atâta timp cât vorbim de acest fenomen suntem cu un pas înainte”.

Veronica Josan, coodontor voluntar „LaStrada” a precizat că echipa „educatorilor de la egal la egal” participă pentru al doilea an la acţiunile împotriva violenţei pentru ca oamenii să conştientizeze şi să i-a măsuri privitor la combaterea fenomenului de violenţă”. Ea a precizat că, începând cu 1 noiembrie 2009, Centru „LaStrada” a lansat linia telefonică de încredere pentru femei (0 8008 8008), care are misiunea de a oferi consiliere psihologică, suport emoţional şi soluţii de rezolvare a problemelor.

Denis Cenuşa, coordinator de mobilizare şi dezvoltare organizaţională Amnesty Intenational Moldova a remarcat faptul că la acţiune au fost implicaţi un număr egal de femei şi bărbaţi. „Încercăm să demonstrăm că această problemă ţine nu doar de femei ci şi de bărbaţi. Pot fi victime ale violenţei atât femeile cât şi bărbaţii, însă din cauza premizei istorice, femeile sunt principalele victime ale torturii şi violenţei”.

Denis Cenuşa a mai menţionat că evenimentele din aprilie au demonstrat faptul că R. Moldova mai are multe de învăţat pentru a aplica nu doar declarativ dar şi în practică principiile drepturilor omului”.

În cadrul acţiunii au fost prezentate spoturi video şi distribuite pliante informative privind fenomenul violenţei. Totodată, activiştii organizaţiilor participante au dăruit trecătorilor trandafiri, ca simbol al iubirii şi solidarităţii faţă de victimele violenţei.

Info-Prim Neo