Crâmpeie din viaţa copiilor cu dizabilităţi prezentate în cadrul unei expoziţii foto



Peste 100 de fotografii cu secvenţe din viaţa persoanelor cu necesităţi speciale sunt prezentate în cadrul unei expoziţii de fotografii, lansate în incinta Centrului Republican pentru Copii şi Tineret „Artico” cu ocazia desfăşurării decadei incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi, transmite Info-Prim Neo.

„Aceste fotografii prezintă secvenţe din viaţa şi activităţile pe care le practică aceşti copii, sport, concursuri, sărbători, odihnă, pentru a demonstra că sunt talentaţi, deştepţi şi buni la suflet”, spune Aurelia Hâncu, directorul CRCT. Peste 2500 de tineri, dintre care 40 cu necesităţi speciale, vin la CRCT pentru a se recrea şi pentru a încerca să se încadreze în societate.

Aurelia Hâncu spune că indiferent în ce stare s-ar afla aceşti copii, ei întotdeauna încearcă să se comporte ca oamenii sănătoşi: „Ei se îndrăgostesc, doresc să trăiască, sunt optimişti şi doresc mai multă atenţie din partea celor din jur. Din acest considerent, ei încearcă să participe acolo unde se pot manifesta, fiind bucuroşi atunci când pot fi ascultaţi şi apreciaţi”.

Aurelia Hâncu a mai comunicat că o problemă importantă cu care se confruntă Centru este lipsa transportului: „Ne-am adresat de foarte multe ori la diverse ONG-uri, proiecte, ministere pentru a obţine un transport pentru ca aceşti copii să poată veni uşor la Centru, însă de la toţi primim acelaşi răspuns – „mai aşteptaţi puţin”.

Aurelia Hâncu a explicat ca acestor copii le este greu să ajungă la Centru: „În troleibuz nu încap din cauza barei care stă la uşi, maxi-taxiurile nu se opresc sau nu au mai sunt locuri libere. Deseori părinţii aduc aceşti copii cu taxiul, ceea ce este foarte costisitor”.

Lilia Căinăreanu, preşedintele Asociaţiei obşteşti Pro-Tineret, spune că în pofida tuturor obstacolelor, copii vin la Centru şi se pregătesc minuţios atunci când are loc un concert sau o expoziţie. „Dovadă prezintă Festivalul care a avut loc cu ocazia deschiderii decadei incluziunii. Copii au arătat că ei pot dansa, pot recita şi sunt talentaţi, iar acum această expoziţie ne confirmă faptul încă o dată că aceşti copii sunt nemaipomeniţi”.

Expoziţia va rămâne deschisă până la sfârşitul decadei incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi. Pe parcursul săptămânii vor fi desfăşurate diverse activităţi ce prevăd incluziunea copiilor cu necesităţi speciale.

Info-Prim Neo