Acţiunea de voluntarit de la Ciocana un bun exemplu şi pentru alţii



Re-exposure-of-8---editVineri, locuitorii de la Ciocana au avut ocazia să urmărească un eveniment mai puţin obişnuit: un grup de tineri, cu mănuşi verzi, "înarmaţi" cu saci de aceeaşi culoare, au făcut curăţenie pe bulevardul Mircea cel Bătrân. Ei purtau nişte pancarte care au suscitat interesul şi curiozitatea trecătorilor: "Curăţenia e viaţă", "Curăţenia dă sănătate", "Curăţenia e educaţie".

Acţiunea, a explicat profesoara Alexandra Tănase de la Liceul Teoretic „Gaudeamus”, este o încercare de a cultiva gustul tinerilor pentru diferite gesturi de voluntariat. „Eu am discutat cu elevii mei din a X-a la orele de clasă despre voluntariat, am privit filme despre această mişcare, de aceea am dorit să trecem de la „teorie” la „practică”, să vedem cum putem noi să facem de bună voie, nesiliţi de nimeni, adică voluntar, o faptă bună pentru comunitatea în care existăm”, spune doamna profesoară.

Bulevardul Mircea cel Bătrân este cea mai frumoasă arteră din cartierul Ciocana, poate chiar din tot Chişinăul. Este mereu plin de trecători, băncile adună mulţi tineri şi bătrâni şi, bineînţeles, există problema curăţeniei… Clasa a fost împărţită în două echipe, pornind - din cele două capete ale bulevardului - una în întâmpinarea celeilalte, întâlnind-se la mijloc, în zona străzii Igor Vieru. „Recolta” acumulată de cele două echipe au fost şapte saci cu gunoaie adunate de pe lângă bănci şi coşurile de gunoi.

Seara, când am ieşit pe bulevard, am descoperit că este cu mult mai curat. Am trăit satisfacţia că această curăţenie e rezultatul acţiunii noastre de voluntariat. Intenţionăm să repetăm o asemenea acţiune peste o lună.


Ionela Marinuţă, voluntară, Liceul Teoretic „Gaudeamus”

 

http://www.timpul.md