Conflictul pe marginea cursului de istorie din scoli continua



Asociatia Istoricilor din Moldova a criticat, astazi, initiativa Ligii tineretului rus de a introduce in scoli cursul istoria Republicii Moldova si a cerut Guvernului sa intervina in solutionarea acestei probleme.

“Istoria statului Republica Moldova, cursul pe care vrea cineva sa ni-l bage pe gat, este un curs bazat pe romanofobie. Ideile lor sunt, pur si simplu, lipsite de adevar. Asta o demonstreaza si ideea lansata de unii reprezentanti rusi, precum ca romanii din Moldova de peste Prut, viseaza sa fuga de acolo. Or, prin aceasta istorie, noi si copiii nostri riscam sa fim tot timpul indusi in eroare”, a spus, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei Istoricilor, Sergiu Musteata.

El spune ca, in viziunea Ligii tineretului rus, istoria este un instrument de legitimare politica si nicidecum stiinta care studiaza trecutul unei societati.

Anterior, ambasadorul rus la Chisinau, Valeriu Kuzmin, a declarat ca nu este de acord cu predarea istoriei romanilor, care ar fi un curs rusofob, afirmand ca barbatia soldatilor rusi a stat la baza formarii statului roman.

“Istoria romanilor imi place, dar nu-mi place cursul de istorie a romanilor care a fost predat in aceasta tara timp de mai multi ani. Acest curs este bazat pe rusofobie si pe stereotipuri antirusesti, in timp ce imperiul rus a stat la baza formarii statului roman”, a spus Kuzmin.

Istoria romanilor a inceput sa fie predata in Republica Moldova, incepand cu anul 1991. Fosta guvernare comunista a incercat sa o inlocuiasca cu asa-numita istorie integrata. Experimentul a esuat, pe motiv ca manualele elaborate au fost extrem de politizate, fiind elogiat regimul sovietic si Partidul Comunistilor.


Stirea Zilei