Societatea civila opteaza pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati



ONG-uri din domeniul protectiei sociale a persoanelor cu necesitati speciale solicita implicarea autoritatilor in ratificarea, in regim de urgenta, a Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Solicitarea respectiva se contine in rezolutia unei conferinte nationale, desfasurate astazi la Chisinau, de organizatiile membre ale Initiativei pentru ratificarea Conventiei nominalizate, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, in cadrul Decadei incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilitati (22 noiembrie - 3 decembrie), transmite MOLDPRES.

Liliana Palihovici, presedintele Comisiei parlamentare protectie sociala, sanatate si familie, a mentionat ca documentul in cauza urmeaza sa fie examinat la comisie, precum si la nivel de Guvern si de minister de profil. In opinia deputatului, beneficiile oferite de ratificarea Conventiei tin de asigurarea protectiei drepturilor si de acordarea de sanse egale tuturor cetatenilor, indiferent de conditiile de sanatate si de trai.

Potrivit lui Vadim Pistrinciuc, viceministru al Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati de catre R. Moldova trebuie sa se produca si prin schimbarea de mentalitate, atit a factorilor de decizie, cit si a comunitatii, fata de persoanele cu dizabilitati. Acest fapt este determinant in conditiile reformarii sistemului de protectie sociala din tara si prestarii de servicii sociale noi, a constatat viceministrul.

Republica Moldova a semnat Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati in martie 2007.

Potrivit datelor oficiale, in Moldova locuiesc circa 174 mii de persoane cu diverse grade de dizabilitate, dintre care 14800 de copii in virsta de pina la 18 ani, noteaza MOLDPRES.

 

MOLDPRES