Zâmbete, cântece şi dansuri au dăruit copiii cu disabilităţi



f041fc7bCântece, dansuri, scenete şi poezii au prezentat copii cu disabilităţi la cea de-a VII ediţie a Festivalului teatral-artistic „Aş vrea să fiu şi eu o stea” care s-a desfăşurat duminică, 22 noiembrie, la Filalmonica Naţională „S.Lunchevici” din capitală. Copii au prezentat şi o expoziţie de picturi în holul Filarmonicii prin care au dorit să demonstreze că fiecare zi este cu soare şi că ei fac parte din această societate, transmite Info-Prim Neo.

„Este un Festival-concurs al tinerilor cu disabilităţi, însă în final fiecare din ei vor primi premii şi diplome de participare, indiferent de cum au evoluat”, spune Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii. Este o sărbătoare a sufletelor lor, care vin să ne demonstreze nouă, oamenilor sănătoşi că şi ei privesc viaţă cu sens, cu simţire şi trăire. Aceşti copii, prin energia şi optimismul lor, încearcă de fiecare dată să convingă că viaţa este frumoasă”.

Alături de aceşti 50 de copii cu disabilităţi care evoluează pe scenă, sunt prezenţi şi 15 tineri cu disabilităţi din cadrul unui colectiv din Minsk, Belarusi veniţi pentru a-i susţine şi încuraja, spune Olesea Topal, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Stoicii” din mun. Bălţi.

Potrivit Olesei Topal, începând cu data de 22 noiembrie până la data de 3 decembrie, se va desfăşura Decada persoanelor cu disabilităţi „Ne-am pus ca scop să atragem atenţia acestor copii nu numai de ziua lor, la data de 3 decembrie – Ziua Persoanelor cu disabilităţi, ci să ne aducem aminte de ei timp de o perioadă mai mare în care vom desfăşura diverse activităţi, expoziţii, întruniri”.

Ion Ciobanu, consultant superior al Ministerului Culturii, spune că Decada persoanelor cu disblităţi se va desfăşura pe tot teritoriul republicii. „Festivalul reprezintă un punct de lansare a adevărului că aceste persoane pot dansa, pot cânta, pot crea. Este un moment foarte sentimental, foarte impresionant”.

Prezent la Festival, Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al R. Moldova, a urat tinerilor să li se îndeplinească sacra dorinţă de a deveni „o stea” şi ca fiecare zi să fie mai luminoasă, cu mai mult soare şi speranţe. În final, Mihai Ghimpu a dăruit fiecărui copil câte o cicolată „pentru ca viaţa şi zilele să fie mai dulci”, a remarcat preşedintele. De asemenea, Mihai Ghimpu a înmânat 5 mii lei asociaţiilor obşteşeti, organizatoare ale Festivalului.

Festivalului a fost organizat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în parteneriat cu ministerului Culturii, ministerul Educaţiei, Asociaţia obştească “Pro-tineret”, Asociaţia Obştească pentru persoane cu disabilităţi „Motivaţie”, Asociaţia Obştească „Stoicii”, Filarmonica Naţională şi Centrul republican pentru copii şi tineret din Chişinău.

Festivalul „Aş vrea să fiu şi eu o stea”a deschis Decada incluziunii sociale a persoanelor cu disabilităţi, notează Info-Prim Neo

Info-Prim Neo