În doi ani de activitate "Casa Mărioarei" a ajutat 721 de femei supuse violenţei în familie



21_581258_img2În cei doi ani de activitate Asociaţia Obştească „Refugiul Casa Mărioarei” (Casa M) a oferit asistenţă medicală gratuită, consultanţă socială, psihologică şi juridică a 721 de victime ale violenţei în familie de pe întreg teritoriul Moldovei, în cadrul unui proiect finanţat de către Asociaţia Avocaţilor Americani (ABA).

După cum informează INFOTAG, avocata Casa M Olga Ojog susţine că majoritatea adresărilor survin de la femei căsătorite cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani. Acestea sunt supuse violenţei fizice, sexuale, psihologice şi economice. Iar pe parcursul a doi ani un singur bărbat a apelat la serviciile Casa M.

„Necesitatea unui asemenea proiect demonstrează că spre regret fenomenul violenţei în familie este răspîndit şi tolerat în societatea noastră. Combaterea lui ar fi posibilă prin educare, o legislaţie bună şi instituirea unor centre de reabilitare a agresorilor. Noi asistăm victimele, dar cauza violenţei rezidă în agresori, care trebuie îndrumaţi şi ei pe calea corectă şi legală”, a declarat Ojog.

Consultantul juridic ABA Nadejda Macari a menţionat că implementarea în septembrie 2008 a Legii privind combaterea violenţei în familie a îmbunătăţit cadrul legal de tragere la răspundere a agresorilor, însă există o serie de imperfecţiuni.

„Este foarte important că prin această lege avem dreptul de a solicita ordonanţe de protecţie. Acestea sînt eliberate pentru maxim trei luni, iar în baza lor victima poate cere evacuarea agresorului din casă, restricţia de a se apropia de victimă sau de copii ei, precum şi asistenţă bănească. Însă într-un an a fost eliberată o singură ordonanţă, pentru că legea procesuală nu prevede cine emite astfel de acte şi judecătorii evită să o facă”, a subliniat Macari.

Specialiştii Casa M şi ABA au evidenţiat că de cele mai dese ori victimele violenţei se intimidează să apeleze la poliţie sau instanţe de judecată, iar sute de cazuri rămîn nepedepsite. Totodată, acest tip de violenţă nu scuteşte atît femeile din familii vulnerabile, cît şi pe cele din familii înstărite.

INFOTAG precizează: Din 25 noiembrie 2009 mai multe organizaţii nonguvernamentale vor organiza „16 zile de activism împotriva violenţei în familie”, cu scopul de a informa şi sensibiliza opinia publică referitor la acest fenomen.

Infotag