Peste un milion de lei au fost investiti in renovarea gradinitei inaugurate la Ialpujeni, Cimislia



Gradinita_Ialpujeni_Cimislia_20_noi_2009_2O noua gradinita de copii a fost inaugurata vineri, la 20 noiembrie 2009, in satul Ialpujeni, raionul Cimislia, unde nu a existat o institutie prescolara timp de 11 ani. Este cea de-a 39-a gradinita renovata si dotata de Ministerul Educatiei in cadrul proiectului „Educatie pentru Toti – Initiativa de actiune Rapida”. Proiectul este realizat din resursele oferite Republicii Moldova de un fond international – Fondul Catalitic. Grantul este administrat de Banca Mondiala. Activitatile sunt realizate de Ministerul Educatiei cu sustinerea UNICEF.

Aproape 60 de copii de 3-6 ani din satul Ialpujeni, Cimislia, vor merge de acum incolo la gradinita pentru prima oara. Pana la redeschiderea gradinitei, in localitate erau 104 copii de 0-6 ani care stateau acasa cu parintii sau ingrijitorii. Fiecare al doilea copil din comunitate provine dintr-o familie social vulnerabila. Acum ei toti au sansa sa se bucure de o gradinita renovata si dotata cu mobila, echipamente, materiale didactice, carti, jucarii, teren de joaca si sport.

Ministerul Educatiei a investit in gradinita de la Ialpujeni, in cadrul proiectului „Educatie pentru Toti”, circa 947 000 lei pentru reparatie si dotare. In plus, Administratia Publica Locala a contribuit cu 260 000 lei la lucrarile de reparatie a celor doua grupe. In total, cheltuielile pentru redeschiderea gradinitei se estimeaza la peste un milion de lei.

Satul Ialpujeni, raionul Cimislia, este una dintre cele 86 de comunitati care au beneficiat de lucrari de renovare si una dintre cele 507 localitati care au beneficiat, din 2006 pina in prezent, de dotari in cadrul Initiativei Rapide de Educatie pentru Toti, realizate de Ministerul Educatiei al Republicii Moldova.

La eveniment au participat: Loreta Hadrabura, Viceminstrul Educatiei; Vasile Balica, Vicepresedinte raionului Cimislia; Lia Sclifos, Coordonatorul proiectului; Ion Delinschi, seful Directiei Raionale Invatamant, Tineret si Sport; 10 consilieri locali; Victor Turcanu, parohul bisericii, consilier; Ina Turcanu, directorul gradinitei; Vitalie Burduh, primarul comunei Ialpujeni, si alti lideri comunitari.

Contacte:
Aurelia Guzun, specialist in comunicare si mobilizare comunitara
Proiectul „Educatie pentru Toti – Initiativa de Actiune Rapida”
Ministerului Educatiei 
Piata Marii Adunari Nationale, 1
MD-2033, Chisinau, Republica Moldova
Tel.: 23.38.97, Fax: 23.31.39
Web: www.prescolar.edu.md,
E-mail: efafti@edu.md, educatie.pentru.toti@gmail.com