În Moldova, a fost dat startul unei campanii împotriva violenţei în familie



400_4aeef0e575488Fondul ONU pentru Po­pu­laţie (UNFPA) şi Centrul „La Strada" au lansat, luni, Cam­pania naţională „Fa­milia să­nă­toasă este familia fără violen­ţă", transmite DECA-press.

Campania „Fa­milia să­nă­toasă este familia fără violen­ţă" include mai multe activităţi de informare şi sensibilizare, printre care difuzarea spoturilor de publicitate socială şi distribuirea materialelor infor­ma­tive în rândul populaţiei despre cauzele şi urmările violenţei în familie.

În cadrul campania va fi promovată linia telefonică pentru femei 0 8008 8008.

Potrivit studiilor, în R. Moldova fiecare a patra femeie este victimă a violenţei în familie, fie fizică, sexuală, psihologică sau economică. În acelaşi timp doar o mică parte din cazurile de violenţă sunt oficial înregistrate şi asistate.

O cercetare recentă a Centrului „La Strada" arată că la întrebarea de ce nu se adresează după asistenţă, 35% din femei răspund „Îmi era ruşine"; 23% spun „Nu cred că mă poate ajuta cineva" sau „Nu ştiu unde puteam să mă adresez"; 16% recunosc că „Îmi era frică".

Cam­pania „Fa­milia să­nă­toasă este familia fără violen­ţă" se desfăşoară în cadrul proiectului „Protecţia şi abilitarea victimelor traficului de fiinţe umane şi violenţei în familie", realizat în parteneriat cu Guvernul R. Moldova şi susţinut de Guvernul Japoniei şi de Fondul ONU pentru Securitate Umană.

DECA-press